Postări de blog evergreen
sau articole de blog mereu de actualitate
Articolul de blog evergreen (sau mereu de actualitate) este conținutul scris de mare impact care nu se demodează niciodată. Cu atât mai mult, dacă este bine structurat și optimizat SEO, va aduce beneficii ani de-a rândul.

Cuprins
Ce este conținutul evergreen
Conținutul evergreen în traducere înseamnă conținutul mereu verde. Dacă vrem însă să ne exprimăm mai exact în privința noțiunii pe care o definește aceasta expresie, atunci putem vorbi despre un conținut “mereu de actualitate”.
Să ne reamintim că în domeniul marketingului online, atunci când spunem conținut ne putem referi la orice formă
de
material publicat online.
Adică poate fi vorba atât de conținut scris cum sunt articolele, dar și conținut video, audio sau sub formă de
infografice.
Prin urmare, orice material postat pe blogul companiei reprezintă conținutul acestuia. Iar dacă aceste postări nu
se
vor demoda prea curand și vor fi mereu de actualitate prin prisma subiectului propus precum și a modului de
abordare, atunci ele se definesc ca fiind conținut evergreen.
La ce folosește conținutul evergreen
Prin postarea de conținut evergreen o companie are posibilitatea să informeze și în același timp să educe
cititorii
cu privire la produsele sau serviciile oferite.
Conținutul conceput astfel încât să rămână relevant ani de-a rândul, poate aduce vizitatori pe site-ul companiei
ani
în tot acel interval de timp, fără să necesite eforturi sau investiții suplimentare.
Ce sunt articolele de blog evergreen
Articolul evergreen reprezintă conținutul scris special creat ca să fie mereu de actualitate, pe care il postăm pe blog. Pentru a avea această caracteristică, articolele evergreen trebuie să fie concepute și realizate tinând cont de anumiți parametri și câteva principii. Nu orice articol lung sau creat pe orice temă poate deveni evergreen.
Teoretic vorbind, postările de blog evergreen nu au dată de expirare, își vor păstra valoarea și vor produce efecte pe termen foarte lung. Voi explica puțin mai încolo de ce am început propoziția anterioară cu cuvantul “teoretic” 😉
Ca să înțelegem mai bine despre ce este vorba, să vedem câteva teme pe care le putem dezvolta în articole astfel încât acestea să devină evergreen, și câteva teme care sunt total nepotrivite în aceasta privință.
Exemple de subiecte pentru articole evergreen

Fară să aibă nicio legatură că este iarna sau vara, sau că a mai trecut un an sau au trecut trei, întotdeauna vor exista destul de mulți oameni interesați de unul dintre subiectele următoare:
- Realizarea / optimizarea unui blog
- Mâncăruri sănătoase / nesănătoase
- Metode de relaxare
- Creșterea productivității
- Managementul timpului
- Inițierea unei afaceri (mai ales cu bani puțini)
- Slăbirea sănătoasă
- Obținerea de venituri pasive
- Liniștirea copilului când plânge
Prin urmare, articolele evergreen concepute pe una din aceste teme, vor aduce în permanență vizitatori pe site-ul companiei. Bineînțeles, important este și ca tema aleasă să se potrivească și cu obiectul de activitate al firmei.
Pentru o companie care produce biberoane ar fi perfect un articol special creat ca să fie evergreen, despre cum să linistești copilul mic când plânge. Însă această temă s-ar potrivi ca nuca în perete pentru blogul unei fabrici care face mobilă din lemn masiv.
În schimb, pentru aceștia din urmă un subiect evergreen ar putea fi păstrarea și îngrijirea diferitelor tipuri de lemn. Indiferent că vor alege să producă mobilă din stejar, fag sau nuc, acel articol va ramâne mereu de actualitate și va fi perfect aliniat cu obiectul lor de activitate. Iar dacă cineva caută acest subiect pe internet înseamnă că are deja o astfel de mobilă și îi place, deci s-ar putea să mai achizitioneze, sau că acum își dorește așa ceva și se interesează cum se pastrează. În ambele situații vorbim despre potențiali clienți.
Exemple de subiecte ce NU pot fi considerate evergreen

La polul opus față de subiectele prezentate anterior se află temele care “expiră” mai mult sau mai puțin repede. În această situație sunt în principiu articolele sunt legate de anumite evenimente sau date.
- concerte sau spectacole
- evenimente sportive
- tot ce-i la modă, mai ales în modă
- curente muzicale
- sărbători (Paște, Crăciun)
- anotimpuri
- știri de orice fel
Articolele create pe astfel de subiecte au “termen de valabilitate” destul de scurt. Odată ce a trecut momentul de interes, nu o să mai revină nimeni să le citească. Moda se schimbă și în vară nu o să mai vrea nimeni să afle “cu ce să ne îmbrăcăm primavara asta”, iar în primavara următoare deja se va purta cu totul altceva.
Înainte de un anumit concert, cel mai probabil vor fi multe căutari pe acea temă, însă odată finalizat evenimentul, în foarte scurt timp nu va mai fi nimeni interesat să-l caute pe internet.
Și cel mai clar exemplu în această privință sunt brazii de Craciun. De câte ori ați căutat așa ceva pe Google exceptând luna decembrie a anului? Un articol pe această temă este sezonier și dealtfel chiar are o durată de viață foarte scurtă. Da, se va căuta și anul viior în decembrie, dar în toate celelalte 11 luni din an, nu.
De ce sunt atât de importante articolele evergreen
Scopul unui blog de business este să
atragă cât mai mulți vizitatori din care o mare parte să poată fi convertiți în
potențiali clienți și ulterior clienți. Pentru asta trebuie să fie mereu în atenția celor care ar putea avea
nevoie
de cea ce oferă afacerea ta. Unul dintre modurile în care poți face asta este să te clasezi bine în paginile cu
rezultate ale motoarelor de căutare (SERP).
Și cum te clasezi mereu bine? Prin intermediul postărilor de calitate și relevante, care oferă informații cu
adevarat utile vizitatorilor.
Articolele evergreen te vor ajuta să faci toate acestea cu eforturi și investitii minime, iar în schimb vei obține rezultate pe termen lung și foarte lung. Să vedem cum se va întâmpla asta mai exact:
1. Crești Reputația și nivelurile de Expertiză, Autoritate și Încredere
Cu fiecare articol de calitate vei imbunătăți Reputația paginii și nivelurile Expertiză, Autoritate și Încredere. Aceștia sunt parametri foarte importanți pentru Google, și să reținem faptul că se aplică atât paginiilor în sine cât și celor care sunt declarați creatori ai acestora.
Din punct de vedere al paginilor website-ului
În privința paginilor de blog, relevanța articolelor pentru domeniul de activitate al afacerii este capitală. Așa cum am mentionat și mai devreme, nu va aduce nimic bun un articol despre calmarea unui bebeluș care plânge, dacă apare postat pe blogul unei unei fabrici de mobilă.
Pot exista multe căutari pentru acea problemă și teoretic ar putea aduce mult trafic. Însă subiectul nu este adecvat pentru fabricarea mobilei din lemn masiv, drept pentru care Google nu va cota bine acel articol. Va considera că blogul respeciv nu are Autoritatea necesară și nici Expertiza de a oferi soluții în privința respectivă. Prin urmare, nu poate crește nivelul de Încredere și nici Reputația în baza unor astfel de informații furnizate în mod total nepotrivit.
Din punct de vedere al autorilor
Postările create de autori care au deja un anumit nivel de Reputatie, Expertiză, Autoritate și Încredere aduc și
blogului un plus de valoare în toate aceste privințe.
În acest caz nu vorbim de experiența dovedită în domeniul de activitate al afacerii, ci ca scriitor de articole.
Tocmai de aceea se recomandă crearea paginilor de autor pe bloguri, mai ales când se colaborează cu mai mulți
scriitori. Avantajul este că fiecare postare creată de un astfel de autor poate “primi o bilă albă” din partea
motoarelor de căutare.
2. Crești numărul de vizitatori pe site-ul companiei
Dacă subiectul articolelor pentru
blogul afacerii este bine ales și raspunde unei probleme la care oamenii caută
soluții în mod constant, atunci este clar că prin intermediul acelei postări ai toate șansele să vina în
permanență
vizitatori noi pe site.
Bineînțeles că acest lucru este total în avantajul companiei pentru că, cu cât mai mulți vizitatori intră pe site,
cu atât crește și numărul celor pe care îi vei converti în potențiali clienți, și ulterior în clienți.
În acest fel sigur că vor crește și veniturile. Iar din acest punct de vedere investiția în articolele evergreen este una cu un ROI ridicat.
Explicatie: ROI (Return of Investment) reprezintă raportul dintre profitul net, adică (venituri totale - costurile totale) și costurile totale ale investiției. Un ROI ridicat înseamnă o rentabilitate bună, adică câștigurile investiției sunt mai mari decât costurile acesteia.
3. Creezi și menții o poziție bună a companiei în mediul online
Mediul online este unul din ce în ce mai competitiv și nu este ușor să te faci remarcat, cu atât mai mult să păstrezi o pozitie bună odată ce o obții.
Printre alte caracteristici importante, postările de blog evergreen au și rate de respingere mici, iar acest lucru este un alt element favorabil în fața motoarelor de căutare. Ce înseamnă asta?
Bouce rate sau Rata de respingere
Rata de respingere este un element care arată motoarelor de căutare dacă postarea corespunde sau nu cu ceea ce promitea prin titlu și cuvintele cheie pentru care a fost optimizată.
De exemplu, să presupunem că optimizezi articolul pentru cuvantul cheie “dulceață de cireșe” iar Google îl afișează pe pagina de răspunsuri pentru căutarile făcute de oameni. Dacă însă în conținutul articolului tu povestești mai mult despre cum se face curățenie în cămară, cei care vor deschide articolul vor ieși imediat de pe pagină pentru ca își vor da seama ca nu este de fapt ceea ce îi interesează.
Exact acest lucru reprezintă elementul de bounce rate, adică rata de respingere, și este remarcat și penalizat de Google. Motorul de căutare va remarca faptul că vizitatorii ies repede și va descalifica articolul ca fiind irelevant pentru subiectul propus.
Însă, în cazul postărilor de blog evergreen nu se întâmplă așa ceva. Aceste articole sunt bine create și structurate, optimizate pentru cuvintele cheie cele mai potrivite subiectului și conțin informații detaliate, relevante și utile cititorului. Din toate aceste motive vizitatorul va ramâne un timp mai îndelungat pe pagină și poate chiar va intra și pe alte pagini ale blogului tău.
Toate aceste elemente vor determina motoarele de căutare să aprecieze postarea ca fiind cu adevarat relevantă pentru subiectul propus și pentru cuvintele cheie aferente. Prin urmare, va continua să-l afișeze în pozitii bune și chiar foarte bune pe paginile cu rezultate ale căutarilor.
Caracteristica articolelor evergreen - numărul mare de cuvinte
Pentru postările de blog evergreen un element caracteristic este lungimea acestora. Numărul foarte mare de cuvinte din care sunt compuse aceste articole este determinat de faptul că subiectul trebuie aprofundat și eventual chiar abordat din mai multe puncte de vedere.
Un avantaj ce decurge de aici este că cel mai probabil un astfel de articol va depăși majoritatea articolelor concurenței, și cu sigurantă îi va depași pe cei care obișnuiesc să posteze articole de maxim 1000 de cuvinte.
Postările de blog evergreen trebuie să fie de înaltă calitate și să aibă un numar cât mai mare de cuvinte pentru că așa vor performa foarte bine în mediul online.
Însă, să reținem un aspect de importanță capitală: articolul trebuie să aiba exact lungimea care este cea mai potrivită pentru subiectul ales. În momentul în care ai dezvoltat toate ideile pe care ți-ai propus să le atingi, nu are rost să te lungesti cu vorba doar pentru a ajunge la un anumit număr de cuvinte. Va deveni plictisitor pentru cititor și acesta oricum va alege să parasească pagina.
Pur și simplu tot ceea ce scrii în articol trebuie să fie cu adevarat valoros și de interes pentru cititor.
Formate de articole evergreen
Dacă intenționezi să creezi o postare evergreen poți lua în calcul unul dintre urmatoarele formate pentru că s-au dovedit a fi cele mai potrivite în acest scop:
- Articole educative de tipul “Cum să…”
- Liste în care să dezvolți corespunzator fiecare punct enumerat
- Topuri în care detaliezi și motivele clasării pe respectivele poziții
- Articole explicative de genul enciclopedic, cu multe informații, definiții și imagini
Oricare dintre aceste formate de articole suportă un număr mare de cuvinte și pot fi scrise astfel încât să aprofundeze cu adevarat o anumita temă.
De remarcat că imaginile adecvate, și cu atât mai mult conținutul video, ar fi un foarte mare plus pentru astfel de articole.
Elemente de bază pentru postări de blog evergreen
Ca să începi cu bine procesul de creare a unui articol de blog mereu de actualitate este imperios necesar să ai în vedere anumite elemente de bază. Vom prezenta în continuare câteva dintre acestea:
- Alege cu atenție tema pe care dorești să o dezvolți în articol.
Așa cum am menționat mai devreme, este important să abordezi o temă care va avea căutari în mod constant de-a lungul timpului, și în acelasi timp să fie potrivită cu domeniul de activitate al companiei pe blogul căreia va fi postat articolul. - Restrange tema găsită la un subiect specific.
Nu încerca să dezbati intr-un singur articol o întreagă temă. Pentru fiecare subiect specific poți alcătui articole separate (și fiecare poate fi evergreen). Înafară de asta, dacă alegi să dezbați o temă mult prea largă și în același articol să aprofundezi fiecare subiect în parte, postarea va fi mult prea lungă. E posibil ca tocmai din acest motiv unii vizitatori să renunțe să mai citească articolul. Vor considera ca e prea lung și nu au timp. - Caută și alege cuvinte
cheie optime pentru subiectul articolului.
De foarte multe ori frazele cheie (sau cuvintele cheie lungi) sunt mai eficiente în optimizarea articolelor decât cuvintele cheie formate dintr-un singur cuvant. - Nu lega articolul de anumite date calendaristice sau evenimente, decât dacă sunt cu adevarat reprezentative pentru subiectul articolului și consideri că își vor păstra relevanța fară legatură cu trecerea timpului.
- Scrie pe înțelesul tuturor. Chiar dacă subiectul ales este specific unui anumit domeniu de activitate mai tehnic, atunci când scrii adresează-te celor care dorești să îți citească articolul. Dacă nu cumva este o postare doar pentru specialiști în fizică nucleară, atunci nu folosi numai termeni de specialitate, sau explică-i acolo unde este necesar.
- Ori de câte ori ai posibilitatea și se potriveste cu subiectul prezentat, include exemple. Foarte multor oameni le este mult mai ușor să înțeleagă ceva dintr-un exemplu, decât din teorie.
- Folosește titluri și subtitluri pentru a configura foarte bine postarea. Structura unui articol de blog este foarte importantă atât pentru cititori cât și pentru motoarele de căutare.
- Include imagini adecvate. Iar în categoria imagini includem și tabele, diagrame sau schițe. Acest lucru ajuta să mai “rupi” puțin blocurile de text ca să nu fie obositoare parcurgerea lor. În plus, chiar poți oferi informații sumplimentare importante prin intermediul imaginilor inserate.
Cum să păstrezi de actualitate articolele evergreen
Adică…. sunt “mereu de actualitate” și nu prea?
- Exact! 😅
Cum vine asta?
Tocmai din acest motiv am spus mai pe la începutul articolului că “Teoretic vorbind,
postările de blog evergreen nu
au dată de expirare
. Și revin acum cu explicația promisă:
- Sunt, dar mai au nevoie de câte o re-împrospătare, măcar o dată la câțiva ani.
Însă, dacă comparăm acest lucru cu faptul că anumite articole expiră în câteva zile sau chiar ore, cei câțiva ani cât va lucra pentru blogul companiei tale articolul evergreen, par într-adevar o eternitate.
Tot ce ai de facut este să le re-citești din când în când și să le actualizezi puțin dacă este cazul. De exemplu, poate a aparut recent o statistică interesantă care este relevantă pentru subiectul articolului tau și pe care dorești să o incluzi în acesta.
De reținut că pentru anumite domenii este foarte importantă postarea datei la care a fost publicat articolul. De exemplu așa se întamplă în cazul articolelor pe teme economice sau legislative.
Să ne gândim de exemplu la cotele de TVA din țara noastră care s-au modificat în 1993, 1995, 1998, 2000, 2002, 2004, 2010, 2016, 2017, plus diversele reguli de aplicare, care au mai fost și ele actualizate din când în când.
O postare evergreen pe această temă, scrisă în 1993 ar fi putut avea în ziua de azi o durată de viața de aproximativ 28 de ani. Bineînțeles cu condiția ca articolul să fi fost actualizat ori de cate ori s-au modificat cotele de TVA, și să se menționeze data la care au fost facute actualizările.
Cam cât de mulți vizitatori ar fi adus acest articol pe un blog în 28 de ani?
Și să ne mai gândim ca tot efortul ar fi însemnat o actualizare la fiecare 2-3 ani.
Concluzia
Rezultatele pe care le aduc postările de blog evergreen sau articolele de blog mereu de actualitate, fac să merite fiecare minut investit în crearea lor.