Articole pentru blogul afacerii
Cum se scriu articolele pentru blogul de business?
Articolele pentru blogul afacerii trebuie să fie mereu relevante și utile pentru potențialii clienți. Doar astfel ele vor crea trafic către website-ul companiei, ne vor ajuta să punem bazele unei relații strânse cu clienții și vor genera rezultate pe termen lung.

Cuprins
Importanța articolelor pentru blogul de business
În privința acestui aspect, să încercăm un mic exercițiu de imaginație:
- Cum ar fi ca toate persoanele care caută pe internet ceva din domeniul tău de activitate să intre pe website-ul companiei tale?
- Dar dacă o mare parte din aceste persoane ar achiziționa ce oferi, și unele chiar vor reveni în mod repetat să cumpere?
- Și dacă majoritatea te vor recomanda mai departe?

Ar fi… Da, cu siguranță ar fi!
Dar lăsând imaginația la o parte, cel mai probabil lucrurile nu vor sta chiar așa.
Tocmai în această privință este foarte util blogul de business și se evidențiază importanța articolelor publicate în acesta.
Create și optimizate astfel încât să fie bine cotate de Google, articolele vor apărea în poziții tot mai bune în paginile afișate ca răspuns la căutările oamenilor. Astfel, cu fiecare nouă postare sporesc șansele ca un număr tot mai mare dintre cei care au probleme la care firma ta poate oferi soluții, să ajungă pe website-ul tău.
Scopul postărilor pe blog
Articolele postate pe blogul afacerii te vor ajuta să:
- aduci pe site-ul tău oamenii potriviți, adică potențiali clienți cărora ai posibilitatea să le oferi soluții pentru problema la care caută rezolvare;
- aceștia vor interacționa cu tot ce le pui la dispoziție și îi poți convinge să cumpere de la tine, poate chiar de mai multe ori, devenindu-ți astfel clienți fideli;
- după ce vor fi încântați de produsele și serviciile primite, te vor recomanda și altora, devenind astfel “ambasadorii” afacerii tale.

Să reținem însă că nu orice postare va oferi aceste rezultate. Este nevoie de articole bine documentate, structurate și optimizate, care să răspundă adecvat intențiilor de căutare ale oamenilor.
Postarea de blog perfectă cel mai probabil nu există, însă putem aplica anumite strategii în privința acestora astfel încât articolele de pe blogul afacerii noastre să se evidențieze față de restul.
Etape în crearea articolelor pentru blogul afacerii
Să presupunem că ai scris un articol foarte bun, foarte bine documentat și structurat, care le oferă potențialilor tăi clienți informațiile de care au nevoie pentru rezolvarea anumitor probleme. Faci pasul următor și îl postezi pe blog.
- Teoretic, orice persoană care l-ar citi ar fi încântată să descopere soluțiile furnizate de tine. Ulterior poate chiar ar achiziționa produsele sau serviciile pe care compania ta le pune la dispoziție în acest sens.
- Practic, cei mai mulți dintre cei care caută acele informații nu vor descoperi niciodată articolul tău. Ei nu știu de existența lui și dacă acesta nu le apare când fac căutarea, atunci vor alege una dintre celelalte opțiuni pe care le afișează Google.
Poți însă evita situațiile de acest gen și îmbunătăți remarcabil șansele de a intra în atenția oamenilor de fiecare dată când caută ceva pentru care tu oferi soluții.

Pentru asta este indicat să parcurgi următoarele etape:
- Prima etapă, în care decizi care este strategia de marketing pe care vrei să o urmezi. Aceasta este necesară pentru că te ajută să descoperi exact cui te adresezi, astfel încât să abordezi un mod de comunicare adecvat.
- A doua etapă, în care stabilești o strategie și în privința articolelor pe care vrei să le scrii. Ai nevoie să știi ce fel de articole sunt cele mai potrivite, care sunt prioritățile și cum să le distribui cât mai eficient.
- A treia etapă este cea în care te apuci efectiv de creat articole pentru blogul afacerii. Vei ține cont atât de datele descoperite în etapele anterioare, cât și de optimizarea necesară pentru a fi bine cotat de Google.
1. Alege strategia de marketing pentru postările de blog
De ce este importantă?
Marketingul prin intermediul blogului de business te ajută să atragi atenția audienței asupra afacerii, să îți construiești credibilitatea și autoritatea online.

Alegerea unei strategii te va ajuta să îți poți canaliza eforturile de marketing într-o anumită direcție. Scopul strategiei de marketing este să ajungi la potențialii clienți și să-i transformi în clienți care cumpără de la tine. Dacă eforturile tale nu sunt bine orientate și încerci sa ajungi la toata lumea, s-ar putea mai mult să pierzi decât să câștigi. Din aceste motive este mai bine să știi:
- Ce probleme se pot soluționa cu produsele/serviciile oferite de tine?
- Cine este publicul tău țintă și cum ajungi la el?
- Care sunt competitorii și prin ce anume te poți diferenția de ei?
- Care sunt obiectivele pe care dorești să le atingi?
Care este legătura dintre strategia de marketing și crearea de articole pentru blogul afacerii?
Răspunsurile la întrebările de mai sus te vor ghida și în privința articolelor pe care va trebui sa le postezi pe blog.
- Vei putea să scrii exact despre soluțiile căutate de ei și să alegi cuvintele cheie cele mai potrivite în optimizarea pentru motoarele de căutare.
- Vei ști sub ce formă este mai bine să scrii articolul și care este tonul pe care să-l folosești. De multe ori companiile au un singur profil de client, dar pot exista și mai multe. În acest caz, poate că modul de abordare va trebui să fie diferit de la un articol la altul. Deasemenea, vor diferi metodele de distribuție. Pentru anumiți potențiali clienții vor avea mai mult succes mediile de socializare online, iar pentru alții poate că Youtube.
- Te poate ajuta să abordezi problematica expusă în articol într-o manieră originală, sau poate mai profundă.
- Articolele vor fi diferite dacă se urmărește creșterea brandului în mediul online sau creșterea cererii de produse.
Astfel te asiguri că vei crea articolele pe subiectele potrivite, pentru publicul potrivit, în formatul potrivit, și de asemenea, că le vei distribui pe canalele potrivite.
2. Stabilește o strategie pentru crearea articolelor

Ce înseamnă acest lucru? Să stabilești care sunt obiectivele pe care vrei să le atingi cu blogul afacerii și să planifici cum o să faci asta. Iată câțiva pași de urmat în această privință:
- Alege subiectele relevante atât pentru afacerea ta cât și pentru obiectivele pe care ți-ai propus să le atingi prin postarile de blog. Pe baza cuvintelor cheie și a intenției de căutare pe care o au potențialii clienți poți crea o multitudine de articole care să fie relevante pentru ei. De altfel, poți verifica și postările concurenței, pentru a vedea ce teme abordează.
- Decide ce fel de articole scrii pentru fiecare subiect. Poți alege să scrii articole de comparație între mai multe elemente, de prezentare ca povestire, sub formă de liste, sau poate genul de articole instructive de tipul “Cum să… ”. Nu uita sa iei în calcul articolele “mereu de actualitate” (evergreen blog post).
- Întocmește un calendar al creării articolelor și postarii lor pe blog. Consistența și consecvența sunt foarte importante pentru succesul unui blog de afaceri. Planifică (și respectă) o anumită ritmicitate a postărilor pentru a obține cele mai bune rezultate.
- Stabilește modul de promovare pentru fiecare postare.
Ideea de bază este să nu te apuci să scrii articole în mod aleatoriu doar ca să irosești timpul și să cheltui banii, sau să ai ce posta pe blog. Articolele pentru blogul afacerii, create corespunzător, contribuie la dezvoltarea afacerii.
3. Crează articolul pentru blogul afacerii
Dacă ai respectat etapele anterioare înseamnă că deja știi subiectul pe care dorești să îl dezvolți și de asemenea ce tip de articol vrei sa scrii ce aceasta temă.
De acum te poți ocupa de scrierea articolului. Următorii pași pe care îi ai de făcut sunt:
Alege cuvântul cheie optim
Atunci când cauți cuvântul cheie cel mai potrivit asigură-te că, pe lângă toți ceilalți parametri necesari, iei în calcul cuvintele cheie lungi, precum și ca ții cont de intenția de căutare a utilizatorilor. Acestea sunt elemente foarte importante pentru că te ajută să îi țintești mai bine pe cei vizați ca potențiali clienți.
Frazele cheie (sau cuvintele cheie lungi)
De cele mai multe ori acestea au o dificultate mai mică în optimizare decât cuvintele cheie de bază. Asta înseamnă că ai șanse mult mai mari ca articolul tău să fie afișat printre primele de fiecare dată când cineva face respectiva căutare pe Google. Da, vor fi mai puține căutări, însă acei oameni cu siguranță sunt potențiali clienți.
Iată un exemplu pentru a înțelege cum funcționează cuvintele cheie lungi:
Să presupunem că avem o fabrică în Luncavița și facem la comandă mobilă din lemn masiv.
Varianta a)
Scriem și postăm pe blog un articol optimizat pentru cuvantul cheie “mobilă la comandă”
Dacă o persoană face pe internet exact această căutare, Google va afișa 12.100.000 rezultate.

Printre acestea este posibil să fie și articolul nostru, dar cine știe pe al câtelea loc.
Și chiar dacă articolul apare pe prima poziție în Google, poate că persoana care a făcut căutarea vrea de fapt
mobilă din pal alb. Prin urmare, există șanse mari ca respectiva persoană, chiar dacă va intra pe site-ul nostru
să
nu fie interesată să achiziționeze de la noi.
Varianta b)
Ce se întâmplă însă dacă postăm un articol optimizat pentru “mobilă la comandă din lemn masiv”

Atunci când cineva face aceasta căutare, Google va afișa 1.280.000 rezultate. Asta înseamnă că ni s-au îmbunătățit de aproximativ 10 ori șansele de a fi descoperiți de un potențial client.
Varianta c)
Și dacă presupunem că facem articolul folosind cuvantul cheie “mobilă la comandă din lemn masiv în Luncavița”? Atunci putem spune că este “punct ochit, punct lovit”. Google va afișa 10 rezultate și toate acestea sunt pe prima pagină. Ar fi aproape imposibil ca acest potențial client să nu intre pe pagina noastră.

Probabil că vor fi puține căutările pentru acest cuvant cheie lung, dar important este că toți acei potențiali clienți vor ajunge pe site-ul nostru și, cel mai probabil, ne vor deveni clienți.
Dacă am fi optimizat articolul doar pentru “mobilă la comandă” este posibil ca din cele 12 milioane de articole afișate, cel care a făcut căutarea să intre pe alt site, nu cel al companiei noastre.
Intenția de căutare a utilizatorilor
Acesta este unul dintre elementele de bază în alegerea cuvintelor cheie. Cu ce intenție a făcut persoana căutarea? Răspunde articolul nostru acestei intenții?
Să revenim la fabrica de mobilă și să ne gândim care ar trebui să fie diferența dintre două articole create pentru cuvintele cheie
- “fabricăm mobilă din lemn masiv”
- “cum întreții mobila din lemn masiv”
În exemplul a. ne-am adresa celor care își doresc să achiziționeze produse din această gamă.
În exemplul b. ne-am adresa celor care își doresc informații despre întreținerea acestor produse.
Este benefic să avem pe blog ambele tipuri de articole.
Însă, în cel de la exemplul b. nu are rost sa inseram o listă de prețuri pentru produsele noastre. Pur și simplu
nu
aceea este intenția celui care a făcut căutarea în acel moment.
În schimb, dacă informațiile prezentate îi sunt utile și va fi încântat de rezultatele obținute de pe urma lor, va reveni pe site-ul nostru când va mai avea nevoi similare. Este posibil și să împărtășească aceste lucruri cu alte persoane. Din moment ce a căutat cum să îngrijească o astfel de mobilă, probabil că îi place, poate chiar are acasă, sau poate își dorește să achiziționeze la un moment dat, dar deocamdată se documentează.
Și, dacă va avea o experiență plăcută și va prinde încredere în site-ul nostru, avem șanse foarte mari să revină și atunci cand va dori să achiziționeze mobilă din gama pe care o producem.
Crează structura articolului
Ca să ne fie ușor să scriem articolul, ne este de ajutor să concepem inițial structura articolului. Aici putem să ne notăm toate punctele pe care dorim sa le prezentăm. Ar fi indicat să includem în aceasta și elementele pe care dorim să punem accent.

Este posibil ca această structură să nu rămână finală, dar ne va ajuta să atingem toate punctele pe care dorim să
le
includem în articol.
Și chiar este indicat să prezentăm informațiile astfel structurate, cu titluri și subtitluri, pentru ca
sunt mai ușor de urmărit.
Scrie ciorna
Acum tot ce avem de făcut este să dezvoltăm structura făcută la pasul anterior. Pur și simplu ne apucăm de scris
și
… scriem.
Paragraful de început trebuie scris cu atenție pentru că este elementul care poate determina cititorul să citească
în continuare, sau să renunțe chiar în acel moment.
Unul dintre secretele eficienței sporite în ceea ce privește scrisul articolelor este să nu te corectezi la tot pasul. Urmează-ți fluxul de idei, chiar dacă unele propoziții nu sună bine sau dacă ai uitat să pui punctul pe i (la propriu) într-un anumit loc. Vei edita ulterior.
Scrie tot ce ai de scris pe subiectul ales fără întreruperi inutile pentru că riști sa îți pierzi concentrarea. Folosește propoziții și paragrafe scurte astfel încât textul să fie ușor de înțeles.
Editează
Acesta este pasul în care vei pune ordine în tot ce ai scris. Citește atent, corectează și reformulează tot ce consideri necesar. Dacă ai posibilitatea și crezi că te ajută, citește cu voce tare. De multe ori acest lucru este util pentru că te ajută să “auzi” ceea ce până acum ai gandit, scris și văzut. Este o perspectivă nouă.
Și ar fi extraordinar dacă altcineva poate să citească articolul și să îți dea o părere obiectivă.
Optimizează
Când totul este exact așa cum îți dorești, ai grijă să te ocupi și de optimizare. Printre altele asigură-te că ai
inclus linkurile către sursele externe relevante, precum și link-uri interne către alte articole de blog sau
pagini de pe website-ul companiei.
Deasemenea asigură-te că atunci când va fi pus online articolul va avea un URL scurt dar descriptiv, o meta
descriere convingătoare și imagini optimizate.
Pune postarea online
Acesta este ultimul pas și ar trebui făcut în conformitate cu planificarea din strategia postărilor. De-aici înainte trebuie să te asiguri că articolul va ajunge în atenția cititorilor pe toate căile posibile.