Blogul de business
ce este și cum îți influențează afacerea
Blogul de business este unul dintre cele mai puternice instrumente de marketing pentru orice companie. Prin intermediul acestuia se îmbunătățește vizibilitatea și se crește brandul afacerii în mediul online.

Cuprins
- Ce este blogul de business sau blogul companiei
- Blogul de business, opțiune sau element esențial?
- Ce spun statisticile
- La ce te ajută blogul afacerii
- Ce postezi pe blogul afacerii?
- Cat de des trebuie să postezi pe blogul de business
- Cât de lungi trebuie să fie postările și ce format este cel mai indicat
- Câte imagini să incluzi în postările tale
- Cum să alegi cele mai potrivite titluri pentru articolele de blog
- Cuvinte cheie - ai sau nu nevoie de ele?
- Note de final
Ce este blogul de business sau blogul companiei
Blogul companiei este unul dintre cele mai importante canale de marketing din întregul arsenal de resurse pe care
îl
folosești, la fel ca rețelele sociale, marketingul prin e-mail, PPC etc.
Prin intermediul postărilor de blog păstrezi și fidelizezi actualii clienți și în același timp creezi noi legături
cu potențialii clienți. Este o metodă consistentă de comunica cu publicul tău țintă.
Articolele publicate ajută oamenii să te cunoască, să te simpatizeze și să aibă încredere în business-ul tău. În același timp, prin postările pe care le publici ai posibilitatea educi viitorii clienți cu privire la ceea ce trebuie să știe despre produsele sau serviciile pe care le oferi.
Efectul? Blogul afacerii tale devine o sursă de încredere, se impune ca autoritate și devine un lider în domeniul în care activezi.
Blogul de business, opțiune sau element esențial?

Situația în care se desfășoară viețile noastre în ultimii ani ne-a impus o tranziție rapidă către online. Pentru orice afacere a devenit imperios necesar să înțeleagă noul mediu și să se adapteze la noile condiții. Și nu este tocmai ușor să facem aceste lucruri pentru că sunt o multitudine de parametri de care trebuie să ținem cont.
În primul rând s-a schimbat modul în care lucrăm și colaborăm atât în interiorul companiilor cât și cu partenerii
de
afaceri.
În al doilea rând s-a schimbat modul de prezentare al produselor și serviciilor oferite către clienți, și a
trebuit
să
găsim noi modalități de conectare și comunicare cu aceștia.
Metodele de marketing prin panouri publicitare, prin evenimente publice sau contact față în față nu mai au cum să funcționeze în condițiile actuale. Acum trebuie să aducem oamenii pe site-ul companiei.
În aceste condiții blogul de business s-a transformat dintr-o opțiune, într-un element esențial.
Blogul optimizat SEO în care publicăm articole aprofundate care să ofere informații cu adevărat utile, va apărea bine pozitionat în căutările pe Google. Astfel, cititorul ne va descoperi și avem posibilitatea să îl convingem că îi cunoaștem problema și avem soluțiile potrivite. Încrederea și credibilitatea crescută vor duce în cele din urmă la achiziții din partea acestuia.
Studiile și statisticile realizate din 2019 încoace dovedesc că acesta este trendul de urmat.
Ce spun statisticile
Un studiu făcut de Hubspot pe mai mult de 1500 specialiști în marketing, arată că 83% dintre ei consideră că website-ul este acela care îi ajută să-și atingă scopurile de marketing.
Sunt mai multe forme de conținut pe care le putem publica pe site-ul companiei. Dintre acestea, peste 50% dintre echipele de marketing aleg să folosească postările de blog.

Sondajele spun că 48% dintre companii și 56% dintre specialiștii în marketing care folosesc blogul că strategie de marketing prin conținut, susțin că este eficient. Mai mult decât atât, 10% dintre aceștia declară că este tipul de conținut care le generează cel mai mare randament al investiției.
Aceste procente nu ar trebui să ne surprindă, mai ales dacă ne gândim că 56% dintre consumatori au declarat că au cumparat ceva de la o companie după ce au citit o postare de blog de la ei.
Și tocmai pentru că sunt atât de folositoare, a devenit foarte important să punem un accent deosebit pe crearea de materiale foarte bine concepute și de foarte mare calitate.
Dealtfel, unul dintre factorii cei mai importanți care contribuie la succesul marketingului de conținut este valoarea conținutului publicat pe website. Spun asta 74% dintre cei care se ocupă de marketing, intervievați de Content Marketing Institute, luând în calcul rezultatele din ultimele 12 luni.

Doar oferind cu consecvență conținut valoros, îi poți converti pe cei care îți vizitează website-ul la un moment dat, în potențiali clienți.
Definiție: Marketingul de conținut
O abordare strategică de marketing care, pentru a atrage și reține în public clar definit, pune accentul pe crearea și distribuirea consecventă de conținut valoros, relevant și consistent. Scopul marketingului de conținut este acela de a obține în cele din urmă acțiuni profitabile din partea clienților.La ce te ajută blogul afacerii
1. Vizitatori -> Potențiali clienți -> Clienți plătitori

Blogul companiei te va ajuta să ai mai mulți vizitatori pe site. Asta înseamnă că vei avea și mai multe șanse să convertești vizitatorii în potențiali clienți. Ulterior, pe aceștia îi poți transforma în clienți plătitori care vor cumpăra de la tine, eventual chiar în mod repetat.
Cum se întâmplă asta? Articolele care furnizează vizitatorilor informațiile de care au nevoie vor fi bine cotate de motoarele de căutare. Astfel, atunci când cineva caută ceva pe Google, printre primele site-uri afișate va apărea și linkul către articolul tău.
Cu cât mai mulți vizitatori, cu atât mai bine. Prin oferte și îndemnuri bine gândite și plasate, ai posibilitatea să obții datele lor de contact că să te asiguri că vei mai ajunge în atenția lor. De exemplu, în schimbul unui ebook cu soluții despre un subiect care îi interesează, le poți solicita vizitatorilor adresa de email și permisiunea de a le trimite notificări, oferte, sau buletine informative (newsletter).
2. Devii vizibil online pe termen lung

Fiecare dintre articolele de pe blogul companiei vor ajunge pe rețelele sociale. În acest fel te adresezi în principal celor care deja cunosc produsele sau serviciile tale.
În această situație vei beneficia din plin de ajutorul lor pentru că vor da share articolelor pe care le găsesc interesante și utile. Astfel, vei ajunge în atenția unor oameni care ar putea fi interesați de domeniul în care activezi, dar care poate că încă nu te cunosc.
Iar dacă postezi în mod constant conținut valoros care este cu adevărat util cititorilor, aceștia vor reveni pe website-ul tău ori de câte ori vor avea nevoie de informații în acel domeniu. Poate că încă nu au cumparat nimic de la tine, dar în momentul în care vor avea nevoie de ceva ce face parte din obiectul tău de activitate vor reveni.
3. Creezi linkuri către website-ul tău

Dacă este cu adevărat valoros conținutul articolului postat pe blogul companiei tale, alte website-uri vor fi interesante să facă trimitere din articolele lor către postarea ta. Acest lucru nu poate fi decât benefic pentru afacerea ta, pentru că vor ajunge la tine pe website și o parte dintre vizitatorii lor. În plus, cu cât vor fi mai multe aceste backlinkuri, cu atât mai mult motoarele de căutare te vor considera o sursa de încredere.
Astfel, va crește autoritatea site-ului tău în mediul online și vei fi mai bine situat în răspunsurile date la căutările de pe Google.
Ce articole postezi pe blogul afacerii?
Un sondaj a solicitat răspunsul la întrebarea “În mod normal, de ce citești postări de blog?”, și a oferit câteva variante de răspuns dintre care cei intervievați puteau să aleagă.
Dintre respondenți:
- 33% au spus că citesc bloguri când sunt interesați să învețe ceva nou;
- 20% le citesc ca divertisment;
- 12% pentru a se ține la curent cu noutățile și trendurile din domeniile care îi interesează;
- 9% spun că aleg să citească postări de blog pentru toate motivele de mai sus;
- 4% citesc bloguri că să afle informații despre mărci și produse.

Aceste răspunsuri ne spun exact despre ce ar trebui să scriem în blogul de business.
După cum remarcăm, descrierea marcii sau a produselor nu trebuie să fie subiectul principal în articolele postate pe blogul companiei.
Oamenii sunt dornici să afle lucruri noi și să învețe soluții practice. Prin urmare, i-ar ajuta mult dacă le-ai explica cum pot rezolva o anumită problemă întâmpinată de ei, cu ajutorul produsului tău sau a serviciilor pe care le prestezi. Pe această temă articolele de genul “Cum să…” au un succes foarte mare.
Exemplu de articol adecvat pentru un blog de afacere
Să ne gândim la o mica fabrică de mobilă.
Un articol de blog care i-ar ajuta foarte mult pe potențialii clienți ar fi unul care să le explice cum să identifice diferitele tipuri de lemn, sau cum se curăță și se întrețin acestea. Cu siguranță într-un astfel de articol poți exemplifica cu produsele din propria producție. Mai mult decât atât, poți chiar să incluzi linkuri către paginile de prezentare sau vânzare. În acest fel:
- cineva care caută astfel de informații tocmai pentru că dorește să achiziționeze mobilă poate deveni interesat și de produsele tale;
- altcineva poate că vrea doar să știe cum să întrețină mobila pe care o are deja în casă. Însă, poate că îi va plăcea foarte mult unul dintre modelele tale de măsuțe;
- un vizitator poate citește articolul, aplică recomandările și, încântat de rezultat, îl distribuie și către alți prieteni interesați;
- prietenii de mai sus devin și ei vizitatori pe site-ul tău, și din acel moment ține de tine să îi transformi în potențiali clienți;
- este posibil că cineva care a văzut articolul la recomandarea unui prieten, să nu fie interesat pe moment de produsele tale. Dar, ai șanse mari ca atunci când va avea nevoie, să își amintească că a găsit informații utile pe site-ul tău.
Și tocmai ca să te asiguri că un vizitator revine pe site-ul tău, solicită-i datele de contact chiar atunci când îți vizitează site-ul prima dată. Bineînțeles, este frumos să îi oferi ceva la schimb pentru aceste informații.
Articolele “mereu verzi” (evergreen blog posts)
Un alt mare avantaj al exemplului de mai sus, este faptul că “termenul de valabilitate” al unui astfel de articol de blog este foarte mare. Elementele de identificare a lemnului (culoare, duritate, nervuri, fibre) vor fi mereu aceleași. Prin urmare, chiar și peste câtiva ani acest articol va fi de actualitate. Dacă îl optimizezi SEO și va fi bine clasat în motoarele de căutare, vei beneficia de pe urma lui foarte mult timp.
În plus, sunt mulți oameni interesați de acest subiect. Tocmai din acest motiv, de fiecare dată când cineva va citi acest articol, ai șanse să îl trimită și altcuiva pentru că știe că avea nevoie de informațiile respective.
O postare de blog mereu valabilă (evergreen blog post) va lucra pentru tine și afacerea ta pe termen nelimitat. Un astfel de articol poate genera în continuu vizitatori pe site-ul tău. Astfel ai mai multe șanse să convertești vizitatori în posibili clienți, ulterior chiar în clienți plătitori.
Definiție: Postări de blog mereu valabile / verzi “evergreen blog posts”
Articole de blog optimizate pentru motoarele căutare, pe un subiect care va fi permanent relevant pentru cititori.De reținut: uneori chiar și aceste articole trebuie să fie actualizate.
Cat de des trebuie să postezi pe blogul de business
Din acest punct de vedere este important să ținem cont și de faptul că înainte de a se angaja într-o discuție cu un reprezentant de vânzari al unei companii, 50% dintre potențialii clienți se documentează online. Pentru aceasta ei citesc în medie câte 3-5 articole de blog. Mai mult decât atât, uneori trimit informațiile găsite și prietenilor cu interese comune.

O statistică de blogging facută de Orbit Media Studios spune că în 2021 aproape dintre jumătate dintre bloguri au ales să publice săptămânal - 22%, sau de cateva ori pe lună - 23%. Nu există un număr minim sau maxim referitor la frecvența postărilor pe un blog de afaceri. Trebuie însă să reținem că sunt foarte importante. Este modul în care te asiguri că afacerea ta ramâne mereu în atenția foștilor și actualilor clienți și, în același timp, îți sporești remarcabil șansele de a atrage alții noi.
Există însă recomandări legate de valoarea acestor postări. Articolele de calitat în format lung sunt întotdeauna benefice pentru blogul companiei.
Cât de lungi trebuie să fie postările și ce format este cel mai indicat
În 2021, media unei postări de blog este de 1416 cuvinte. Din 2014 când articolele aveau în medie 808 cuvinte, acest număr a crescut continuu și este cel mai ridicat de până în prezent.
Asta nu înseamnă că toate articolele de pe un blog trebuie să aibă peste 1500 de cuvinte. Să ne gândim că există pagini cu definiții care includ doar câteva propoziții. Și totuși, când cauți termenul, pagina respectivă apare în primele poziții din Google.
Calitatea articolului este la fel de importantă ca și numărul de cuvinte din care este compus. Aceasta este dată
de valoarea pe care o au pentru cititor informațiile prezentate, și optimizarea pentru motoarele de
căutare.
În ansamblu, experiența cititorului este cel mai important lucru pentru postările de pe un blog de business.
Câte imagini să incluzi în postările tale
În această privință un studiu făcut de BuzzSumo asupra a peste un milion de articole a concluzionat că avem posibilitatea să dublăm numărul de distribuiri pe care îl obțin articolele noastre. La fiecare 75-100 de cuvinte este indicat să includem o imagine adecvată.
De exemplu, dacă un articol în care inserăm o imagine la fiecare 150-175 de cuvinte va fi distribuit de 64 de ori, se pare că un articol care are inclusă o imagine la fiecare 75-100 de cuvinte va fi distribuit de peste 140 de ori.
Articol



Cum să alegi cele mai potrivite titluri pentru articolele de blog
Poți să postezi pe blogul afacerii tale cel mai documentat și bine scris articol. Dacă acesta nu va avea și un titlu pe masură, riști să treacă neobservat printre cititori.
Printre altele, se întâmplă astfel și din cauza supra-aglomerării cu informații. Scanăm paginile în loc să le citim cu atenție și aproape involuntar selectăm lucrurile cărora le acordăm, sau nu, atenție.
Titlurile lungi, care au între 14-17 cuvinte, au mai multe șanse să fie distribuite în mediile de socializare decat cele alcătuite din 1-5 cuvinte. Backlinko ne spune că acestea vor obține cu 76.7% mai multe distribuiri. Poate că acest lucru se întâmplă tocmai pentru că descriu mai exact despre ce va fi vorba în articol și trezesc mai bine interesul cititorului.
Conform aceluiași studiu, titlurile care sunt formulate sub formă de întrebare obțin și ele cu 23.3% mai multe distribuiri decât cele sub formă de enunț.
Ca mod de lucru, vă propun ca atunci cand începeți să lucrați la postarea respectivă, să formulați cateva titluri și să le notați. Ulterior, pe măsură ce continuați să scrieți articolul, mai notați și alte variante dacă vă mai vin in minte. La final alegeți-o pe cea care vi se pare cea mai potrivită.
Cuvinte cheie - ai sau nu nevoie de ele?
Nu fiecare postare de pe un blog trebuie să răspundă la anumite cuvinte cheie. Sunt situații in care postările
chiar nu au legătură cu acest lucru. Dacă nu ne interesează ca acel articol să se claseze bine în Google atunci
optimizarea pentru un anumit cuvant cheie nu este absolut necesară.
Însă, atunci când vrem ca un articol să apară cat mai sus în lista afisată de Google în urma căutărilor, atunci
trebuie să punem accentul pe cuvintele
cheie.
SÎn alegerea cuvintelor cheie precum și pentru a optimiza corespunzător articolul, unul dintre cei mai importanți parametri de care trebuie sa ținem cont este intenția căutarii sau intenția utilizatorului.
Definiție: Intenția căutării sau Intenția utilizatorului
Expresii folosite pentru a descrie scopul unei căutări online. Presupune identificarea Motivului pentru care cineva scrie în Google anumite cuvinte.- Intenționează sa găsească un răspuns la o întrebare?
- Caută să viziteze un anumit website?
- Dorește să cumpere ceva anume?
Exemplu de stabilire a intenției căutării:
- Dacă scriem pe Google “telefon mobil” vedem că, după site-urile cu anunțuri plătite, vor apărea pe primele poziții site-uri ale magazinelor care comercializează telefoane mobile.
- Dacă însa vom cauta după “cel mai bun telefon mobil”, vor fi listate articole care fac comparații între telefoane.
Remarcăm diferențele între ceeea ce afișează motoarele de căutare în situațiile a) și b). Exact la acest lucru
face referire “intenția căutării”.
Dacă cineva scrie pe Google “cel mai bun telefon mobil” atunci se presupune că este încă în faza de cercetare și
caută informații. Deocamdată, acel utilizator dorește să știe care este cel mai bun produs. Prin urmare, în
momentul
respectiv intenția lui nu este de cumpărare, ci de documentare.
Prin urmare, dacă articolul pe care vrei să-l scrii face o comparație între telefoane, atunci este indicat îl optimizezi după o “fraza cheie” care va răspunde acestei intenții de căutare.
Note de final
Blogul de business vă va ajuta să obțineți în timp o cantitate previzibilă de trafic și potențiali clienți pentru afacere.
Și elementul cel mai importat? Veti obține toate acestea fără nicio investiție suplimentară.
Articolele de blog optimizate SEO sunt cele care odată postate online, vor începe să lucreze pentru tine și afacerea ta, și vor genera pe termen lung traficul și clienții de care ai nevoie.