Cuvintele cheie din marketingul online

noțiuni de bază pe înțelesul tuturor

Cuvintele cheie din marketingul online pot fi definite diferit, în funcție de punctul de vedere din care sunt abordate.
Însă, dacă nu ești familiarizat cu acest domeniu, oricare dintre aceste definiții poate suna puțin complicat. Ba chiar uneori va trebui să cauți explicația “explicației” :)

instrumente de scris si desenat asezate pe o masa

Ce sunt cuvintele cheie

Cuvintele cheie, din punct de vedere al marketingului online, sunt acele cuvinte și expresii pe care:

  1. Utilizatorul le scrie în bara de căutare atunci când vrea să găsească ceva oriunde pe internet;
  2. Cei care publică conținut online le includ strategic în acesta ca să le “marcheze” relevanța pentru anumite căutări pe care le fac oamenii;
  3. Motoarele de căutare (de ex. Google) le folosesc pentru a identifica conținutul online cel mai relevant pentru căutarea efectuată de utilizator.

Google este cel mai utilizat motor de căutare, iar bara de căutare este spațiul unde utilizatorul trece termenii pe care îi caută.

bara cautare Google

Ce înseamnă cuvinte cheie lungi

Cuvintele cheie lungi includ mai mult de unu-doi termeni.

Ca utilizatori, cu cât mai multe cuvinte includem în căutarea noastră, cu atât mai exacte vor fi rezultatele afișate.
Cuvintele cheie alcătuite dintr-un singur termen vor determina motoarele de căutare să afișeze rezultate care este posibil să fie irelevante pentru noi. Google nu se poate orienta către o anumită temă și atunci afișează foarte multe rezultate posibile.

Să presupunem că avem un magazin de prezentare în Cluj și căutăm un service pentru casa de marcat. Iată cât de diferite pot fi rezultatele obținute la căutarea cu cuvinte cheie alcătuite dintr-un singur termen față de cea cu o frază cheie (cuvânt cheie lung).

Exemple cuvinte cheie scurte

Încercăm căutarea după cuvinte cheie scurte, formate din unul și două cuvinte.

"service"

instrumente de scris si desenat asezate pe o masa

"casa marcat"

instrumente de scris si desenat asezate pe o masa
  • Dacă facem căutarea după “service” vom obține mai bine de 25 de miliarde de rezultate. Bineînțeles că multe dintre ele nici măcar nu vor avea legătură cu casele de marcat, și cu atât mai puțin cu service-urile pentru ele din Cluj. Vor fi afișate și service-uri auto, și cele pentru telefonia mobilă, calculatoare, frigidere și din multe alte domenii.
  • Rezultate similare vom avea și dacă căutam “casa marcat”. Obținem aproximativ 5.690.000 rezultate dintre care probabil majoritatea vor fi magazine care comercializeaza așa ceva, sau articole în care se fac comparații între diversele modele.

Exemple cuvinte cheie lungi

În schimb, dacă folosim cuvinte cheie lungi numărul de rezultate afișate se va reduce dramatic iar relevanța acestora va crește simțitor.

"service casa de marcat"

bara cautare Google

"service casa de marcat Cluj Napoca"

bara cautare Google
  • Pentru “service casa de marcat” vor fi afișate aproximativ 2 milioane de rezultate, iar în acest caz aproape toate rezultatele afișate aparțin unor firme care oferă astfel de servicii.
  • Iar pentru “service casa de marcat Cluj Napoca” obținem aproximativ 203.000 rezultate. E rezonabil dacă comparăm cu cele 25 de miliarde din primul exemplu.

Cu ajutorul cuvintelor cheie lungi motorul de căutare are posibilitatea să identifice mult mai exact rezultatele care includ informațiile care ne sunt cu adevărat utile. De altfel acesta este scopul declarat al Google, să ofere rezultate relevante pentru utilizator.

Cu aceste exemple de cuvinte cheie și modul în care ele influențează rezultatele căutărilor noastre, am parcurs și explicat pe scurt punctele 1 și 3 din definiția dată în paragraful Ce sunt cuvintele cheie.

Pentru ce avem nevoie cuvinte cheie pe site-ul afacerii noastre

Cuvintele cheie fac motoarele de căutare să evalueze conținutul în care sunt incluse, ca relevant pentru anumite căutări făcute de utilizatori.

Prin urmare, dacă site-ul nostru este bine optimizat astfel încât să fie vizibil pentru motoarele de căutare, atunci vom apărea un poziții tot mai bune în paginile cu rezultate afișate de acestea.

Sau altfel spus, dacă site-ul nostru stă bine din punct de vedere SEO, atunci ne vom poziționa bine în SERP.

Definiții: SEO și SERP

SEO - este un acronim creat din expresia în engleză Search Engine Optimization care se traduce Optimizare pentru Motoarele de Căutare. Face referire la optimizările făcute asupra conținutului pe care îl publicăm online, astfel încât acesta să fie vizibil pentru motoarele de căutare


SERP - acronim din expresia Search Engine Results Pages, în traducere Paginile cu rezultate ale motorului de căutare. Adică pagina cu rezultate pe care Google o afișează după ce un utilizator face o cautare.

Acest lucru este exact ceea ce ne trebuie pentru a atrage vizitatori pe site-ul nostru în mod gratuit. Odată ce au ajuns pe site, avem posibilitatea să îi convertim în potențiali clienți și ulterior în clienti platitori.

Cum accesăm cât mai multe cuvinte cheie

Unul dintre cele mai utile instrumente pe care le avem la îndemană în aceasta privință este blogul afacerii noastre.
Putem publica în mod constant articole bine structurate si optimizate pentru o gamă largă de cuvinte cheie. Astfel, avem posibilitatea să oferim răspunsuri și soluții la cât mai multe dintre căutările potențialilor noștri clienți
Este o metodă eficientă și gratuită de a intra în vizorul lor ori de cate ori vor căuta ceva din domeniul nostru de activitate.

Să privim acum cuvintele cheie și din perspectiva expusă la punctul 2 din secțiunea Ce sunt cuvintele cheie. Pentru aceasta, să presupunem că noi suntem cei care au un service pentru case de marcat în Cluj.
Ce avem de făcut, astfel încât atunci când cineva cauta unul dintre cuvintele cheie din exemplele de mai sus, să apară și site-ul nostru printre rezultatele afișate?
Bineînțeles că de preferat ar fi să apară chiar pe prima pagină.

De unde știm ce cuvinte cheie să folosim

Sunt o multitudine de opțiuni în ceea ce privește găsirea de cuvinte cheie. Câteva dintre acestea sunt:

Propriile idei

În primul rând ar trebui să pornim de la cateva cuvinte de bază în domeniul nostru de activitate. Aplicând acest lucru la exemplul cu service-ul pentru case de marcat vom nota printre altele:

  • service
  • casa de marcat
  • Cluj

Așa cum am remarcat în exemplele anterioare, dacă e să le luăm unul cate unul, niciunul dintre aceste cuvinte nu reprezintă un cuvant cheie care ne-ar fi de folos. Sunt prea vagi iar motoarele de căutare nu au cum să filtreze rezultatele afișate. Dacă le vom folosi pentru optimizarea unui articol atunci acesta va fi afișat undeva între cele câteva miliarde de rezultate.

Însă, pornind de la ele, avem posibilitatea să găsim cuvintele cheie pe care cineva le-ar scrie pe Google atunci când ar căuta un

Exact! Exact asta ar scrie. Notăm și păstrăm.

Și poate cineva folosește cuvântul Reparație în loc de service. Notăm și asta.

Continuăm să gandim ca un potențial client.

Ce l-ar mai putea interesa în relația cu afacerea noastră?

Căutare pe Google

Dacă rămânem fără idei, ne mai uităm și pe pagina de Google la secțiunea “Căutări similare”. De aici mai putem prelua cateva idei foarte bune

bara cautare Google

La fel de simplu este să tastăm pe Google cateva dintre cuvintele cheie deja identificate ca să vedem ce alte sugestii putem primi.

bara cautare Google cu sugestii

Dacă găsim o variantă care ni se potrivește și la care încă nu ne-am gandit atunci o notăm și pe aceea.

Folosim instrumente de căutare a cuvintelor cheie

Unul dintre cele mai populare instrumente de căutare a cuvintelor cheie este Google Keyword Planner. Pe acesta l-am folosit și în exemplul de față. Am mai obținut o listă întreagă cu idei de cuvinte cheie din care vom putea selecta ceea ce considerăm adecvat.

Google Keyword Planner

De reținut că Planificatorul de cuvinte Google este gratuit dar trebuie să avem cont pe Google Ads, fără însă să fie obligatorie derularea unei campanii.

Verificăm cuvintele cheie ale website-urilor concurente

Să reținem însă că acest lucru presupune și utilizarea unor instrumente specifice.

Din lista de cuvinte cheie găsite până acum facem o căutare pe Google și ne uităm la primele website-uri cu același domeniu de activitate ca al nostru. Pagina respectivă o putem verifica prin intermediul unui instrument de optimizare pentru motoarele de căutare. Pentru acest exemplu am folosit ahrefs și am obtinut o listă cu 75 de cuvinte cheie pentru care se califică competitorul.

Imagine din ahrefs

Teoretic, putem folosi fiecare dintre aceste cuvinte cheie pe care le-am descoperit până acum pentru a optimiza un articol de pe blogul nostru. Practic însă, nu toate ne oferă aceleași șanse.

Unul dintre elementele cele mai importante de care trebuie să ținem cont atunci când alegem cuvintele cheie este intenția cu care utilizatorul a făcut căutarea respectivă.

Ce este Intenția căutării sau Intenția Utilizatorului

Motivul pentru care utilizatorul a căutat termenii respectivi reprezintă Intenția căutării.

Există patru astfel de tipuri de intenții și anume de:

persoană privind la o tabletă

Informare

utilizatorul caută informații cu privire la un subiect

grafică bara de căutare Google

Navigare

atunci când caută un anume website și scrie în Google doar pentru că așa e mai ușor decât să rețină întreaga adresă a website-ului

doua optiuni din care sa alegi

Investigare

când cel care a făcut căutarea nu este încă hotărât în privința achiziției și explorează opțiunile existente

îndemn adăugare în coșul de cumpărături

Tranzacționare

atunci când utilizatorul este deja hotărât să achiziționeze

Continuând exemplul nostru, niciunul dintre potențialii noștri clienți, în momentul când face căutarea, nu va fi interesat să afle “ce este o casă de marcat” sau “cum se scoate raportul Z din casa de marcat” și nici “modele de case de marcat mobile” sau “preț casă de marcat”

Dacă caută aceste cuvinte, atunci utilizatorul nu reprezintă un potențial client pentru afacerea noastră care oferă servicii de service, sau cel puțin nu în viitorul apropiat.

Și atunci, nu avem de ce să punem accent pe crearea de articole optimizate pentru aceste cuvinte cheie. De altfel sunt foarte utile și astfel de articole informative, mai ales ca ne ajută să ne impunem ca autoritate în domeniu.

Însă, prioritatea în optimizarea pentru motoarele de căutare trebuie să fie cuvintele cheie care corespund intenției pe care o are potențialul nostru client. De acolo vor veni pe site viitorii clienți.

Cum selectăm cuvintele cheie optime

Mai sunt o serie de parametri de care ar fi indicat să ținem cont atunci când alegem cuvintele cheie după care dorim să optimizăm conținutul de pe website-ul nostru.

grafică persoana care urcă

Potențialul pe care îl au în privința traficului pe care îl pot genera către website. Nu are sens să optimizezi un articol pentru un cuvant cheie pe care nu îl caută nimeni niciodată.

grafic cu fluctuații

Fluctuațiile în căutări. În cazul exemplului nostru nu se aplică, decât poate în eventualitatea unor fluctuații puternice în rețeaua de curent electric. Însă, de exemplu în toiul verii cu siguranță nu vor exista prea multe căutări pentru cuvantul cheie “brad de Crăciun”.

grafic ascendent

Dificultatea cuvintelor cheie - un parametru care notează pe o scara de la 1 la 100 cât de greu este să ajungi printre primele poziții în Google, cu un articol optimizat pe acest cuvant cheie.

Toate aceste informații legate de parametrii unui cuvant cheie sunt de obicei puse la dispoziție de instrumentele care facilitează analizarea cuvintelor cheie. Odată ce le aflăm, trebuie să facem corelațiile dintre ele și să alegem cuvintele cheie optime pentru scopul pe care îl urmărim cu articolul pe care îl optimizăm.

Ce putem observa la paginile afișate în primele locuri

Putem să ne orientăm despre ce fel de articol ar trebui să scriem pentru un anumit cuvant cheie verificând rezultatele afișate de Google pentru acel cuvant cheie.

În acest fel vedem ce anume afișează Google ca răspuns la respectiva căutare. Putem afla astfel dacă sunt predominant pagini de tipul “Cum să…”, sau tutoriale, postări sub formă de liste, comparații în funcție de diferiți parametri. Astfel ne putem orienta atât în privința tipului de conținut pe care să-l creăm pe acel subiect, cât și asupra numărului ideal de cuvinte pentru respectiva postare.

Cuvintele cheie sunt într-adevăr elementul de bază din optimizarea pentru motoarele de căutare, însă nu este singurul. Sunt foarte mulți factori care influențează modul în care conținutul online este evaluat de motoarele de căutare, iar optimizarea unui articol trebuie facută tinand cont de cât mai mulți dintre acestia.