Lungimea postării de blog

Care este numărul ideal de cuvinte pentru un articol?

Lungimea postării de blog ar trebui sa fie de 500, 1500 sau poate 3000+ de cuvinte… Nu știi cât de lungi ar trebui să fie articolele pe care le scrii pentru blogul afacerii? Să vedem la ce concluzie ajungem analizând modul în care performanța articolelor în mediul online este influențată de lungimea lor.

diferite cuvinte formate din cuburi de lemn

Lungimea ideală a postărilor de blog - există așa ceva?

Lungimea postării de blog este un subiect de mare interes, discutat de ani de zile de scriitori, antreprenori și bloggeri. Pare însă că este o poveste fără sfârșit pentru că motoarele de căutare își actualizează în mod constant algoritmii și parametri de evaluare a conținutului postat online.
Așa cum știm, lungimea postării de blog va influența clasarea în motoarele de căutare, implicarea din partea cititorilor, precum și numărul de conversii pe care le putem obține prin intermediul ei.

Prin urmare, prea degrabă nu vom renunța să ne întrebăm:

  • Cât de lungă trebuie să fie o postare pe blog?
  • Câte cuvinte trebuie să aibă acest articol?
  • Care este lungimea ideală a blogului?

Însă, pentru a putea răspunde întrebărilor de mai sus ar fi util să răspundem inițial întrebărilor de mai jos: 😅😅

  • Care este subiectul pe care dorim să-l dezvoltăm?
  • În ce format dorim să creăm postarea?
  • Cine sunt cei care alcătuiesc audiența căreia ne adresăm?
  • Ce urmărim să obținem prin intermediul acestei postări?

În privința articolelor pentru blogul afacerii nu există o rețetă universal valabilă. Vom vedea pe parcursul acestui articol că numărul ideal de cuvinte poate diferi în funcție de ceea ce urmărim să obținem cu postarea. Adică în funcție de răspunsurile la întrebările enumerate anterior.

Ce spun statisticile despre lungimea postărilor de blog

O privire succintă asupra statisticilor prezentate de Orbit Media Studios ne poate ajuta să ne facem o idee asupra modului în care au evoluat în timp postările de blog.

Pe scurt si la subiect, statisticile spun ca în toate studiile se evidențiază aceeași tendință și anume că articolele lungi postate pe blog câștigă teren în mod constant.

Dar să vedem cum au evoluat lucrurile în ultimii ani.

Lungimea medie a articolelor din 2014 până în 2021

În 2014 lungimea medie a articolelor de blog era de 808 cuvinte. Acest număr a urcat aproape constant an de an și în 2021 s-a ajuns la 1416 cuvinte. Să reținem că aceste valori sunt medii, nu minime sau maxime.

chart cu numarul de cuvinte pe articol

De asemenea, merită să remarcăm faptul că în prezent doar 6% dintre articolele postate pe bloguri au mai puțin de 500 de cuvinte. Asta spre deosebire de 2014 când 20% dintre postări erau atât de scurte.
În schimb, procentul postărilor cu mai mult de 2000 de cuvinte a urcat de la nici cinci procente în 2014 la 14% în 2021.

chart cu frecventa postarilor in functie de lungime

Există și postări de peste 3000 de cuvinte iar 4% dintre bloggeri aleg chiar să pună online în mod regulat astfel de articole. Însă, dacă ne uităm la postările din categoriile de 500-1000 de cuvinte și 1000-1500 de cuvinte, se pare că cele mai multe articole de blog au în medie între 750 și 1250 de cuvinte.

Numerele și procentele din această statistică ne ajută să înțelegem de ce anume postările care au între 1500 și 2000 de cuvinte performează atât de bine în Google. Pentru că doar 18% dintre bloguri postează astfel de articole. Acest lucru înseamnă că sunt șanse foarte mari ca aceste postări sa fie foarte bine cotate și de motoarele de căutare. Pur și simplu sunt peste medie.
Cu atât mai mult, un astfel de articol va performa extraordinar de bine dacă este o postare pe o temă “mereu de actualitate” (evergreen blog post). În acest caz rezultatele se vor resimți nu doar pe termen lung, ci chiar foarte lung.

Tipuri de postări pe care bloggerii preferă să le publice

Conform studiilor făcute, cel mai mare succes pe bloguri o au articolele de tipul “Cum să…” Acestea reprezintă 76% din materialele pe care bloggerii aleg să le posteze.

chart cu tipurile de postari

De unde vin cei mai mulți vizitatori pe bloguri?

Unul dintre punctele forte ale blogului de business este că atunci când este bine realizat și optimizat, aduce mulți vizitatori. O dovedesc cu prisos și statisticile. Cei mai mulți vizitatori pe site-uri provin din motoarele de căutare.

Asta înseamnă că cel mai eficient mod de a atrage vizitatori pe site, bineînțeles pentru ca ulterior să îi poți converti în potențiali clienți, este să postezi articole care să se claseze foarte bine în Google.
În acest fel, de fiecare dată când cineva va căuta cuvantul cheie pentru care ai optimizat postarea, articolul tău va fi afișat. Cu cat mai sus va apărea pe pagina cu rezultate, cu atât mai multe șanse ai ca persoana care a făcut căutarea să intre exact pe site-ul tău.

surse trafic blog

Dar să vedem cum evoluează lucrurile. Între 2020 și 2021 s-a remarcat o ușoară schimbare a balanței între vizitatorii care ajung pe un blog în mod organic, adică după o interogare făcută pe motoarele de căutare, și cei care vin prin intermediul site-urilor de socializare.

Astfel, în 2020 pe un blog 67% dintre vizitatori veneau prin motoarele de căutare și 63% de pe site-urile de socializare.
În 2021 în schimb, 71% dintre vizitatori vin de pe site-uri ca Google și 56% de pe social media.

Ce ne spune acest lucru? Că tot mai multe dintre bloguri sunt optimizate pentru motoarele de căutare și tot mai mulți posesori de bloguri se bazează pe optimizare pentru trafic. Un alt studiu, de această dată realizat de cei de la Backlinko, dezvăluie faptul că postările lungi sunt mult mai eficiente în a aduce linkuri de la alte site-uri. Articolele lungi primesc cu 77,2% mai multe linkuri decat cele scurte.
La fel se întâmplă în ceea ce privește distribuirea pe rețelele de socializare. Postările lungi, care au aproximativ 2000 de cuvinte, sunt mai bine distribuite față de cele scurte.

Concluzia statisticilor

Așa cum remarcăm din datele prezentate, postările cu un număr mare de cuvinte în comparație cu postările scurte, au mai mare succes la public. Prin urmare, sunt mai eficiente atât în ceea ce privește atragerea de vizitatori pe site cît și în atragerea de linkuri de la alte site-uri.

De ce se întâmplă astfel?

Pentru că atunci cand aprofundezi un subiect și elaborezi un articol complex, nu ai cum să faci asta în doar cateva cuvinte. Exact acest lucru îl vor percepe și cititorii, faptul că articolul pe care îl parcurg este de o calitate superioară, în niciun caz unul superficial.

Pe lângă asta, o postare lungă poate fi bine structurată și devine ușor de urmărit chiar și pentru cei care obișnuiesc doar să “scaneze” textele. Un studiu din 2008 concluzionase că în general vizitatorii unui site au timp să citească între 20-28% dintre cuvintele de pe o pagină.

Lungimea postării de blog și utilitatea acesteia

Însă, să nu ne grăbim să concluzionăm că trebuie sa scriem doar articole lungi care să aibă de la 2000 de cuvinte în sus.

Așa cum am promis la începutul acestui articol, vom trece în revistă câteva dintre cele mai uzuale dimensiuni ale postărilor, ca să vedem pentru ce anume este potrivit fiecare format.

  • 200-400 cuvinte. Sunt adecvate pentru descrieri ale produselor și serviciilor și se pot folosi pentru a implica cititorii în discuții. În schimb, astfel de postari nu sunt distribuite pe social media și nici nu sunt adecvate pentru SEO.
  • 400-600 cuvinte. Simple articole de “răsfoit” fără prea multe implicații însă. Aceste articole sunt prea scurte pentru a avea efecte remarcabile asupra SEO sau pentru a genera trafic pe site. În schimb, sunt destul de distribuite pe social media.
  • 600-1000 cuvinte. La această dimensiune articolele pot fi educative și de asemenea utile în atragerea de linkuri. De cele mai multe ori sunt folosite în colaborări cu alte site-uri și pentru a susține procesul de optimizare.
  • 1000-1500 cuvinte. În acest caz deja este vorba despre postări care pot avea un impact puternic și pozitiv asupra relației cu potențialii clienți. O postare de aceasta dimensiune devine un instrument puternic care generează trafic organic pe site și de asemenea poate atrage linkuri și crea parteneriate.
  • 1500-2500 cuvinte. Așa cum am văzut în statisticile prezentate, un astfel de articol are cele mai mari șanse să fie bine clasat Google. În același timp oferă multiple posibilități de educare, influențare și direcționare a cititorilor către produsele și serviciile oferite.

Să reținem însă cel mai important aspect în privința postărilor de blog: înainte de toate trebuie sa primeze calitatea.

Să scrii articole lungi nu înseamnă să “bați câmpii cu grație” doar ca să atingi un anumit număr de cuvinte pe care ți l-ai propus.

Scopul postărilor pe blogul afacerii trebuie sa fie mereu oferirea de articole valoroase, indiferent de dimensiunile acestora. Doar așa se poate crea și consolida poziția de autoritate online.

Lungimea ideală pentru postările pe blog

Cei de la Hubspot au analizat cele mai citite postări de pe blogul lor din anul 2019 și au descoperit că:

  • Articolele care aduc cel mai mare trafic, însă nu și potențiali clienți, au în medie 2164 cuvinte. Acestea sunt de obicei realizate pe subiecte mai generale, sunt informative însă nu foarte apropiate de specificul afacerii, iar cuvintele cheie sunt special alese să genereze trafic. Ei menționează de asemenea și faptul că unele dintre cele mai bune articole în generarea traficului pe site-ul lor au sub 1500 de cuvinte.
  • Articolele care aduc cei mai mulți potențiali clienți au în medie 2529 cuvinte. În astfel de articole se aprofundează subiecte specifice aferente domeniului de activitate. Bineînțeles că este vorba despre postări optimizate pentru cuvinte cheie alese cu grijă pentru a se adresa unui public țintă care poate fi convertit.
  • Postările sub formă de listă au între 2300-2600 de cuvinte și sunt realizate cu includerea explicațiilor corespunzătoare la fiecare punct, nu doar prin înșiruirea unor liste.
  • Cele de tipul “Cum să… ” au între 1700 și 2000 de cuvinte însă acest număr depinde foarte mult de complexitatea subiectului prezentat.
  • Articolele de tipul “Ce este…” sunt alcătuite din 1300-1700 cuvinte, iar 30% dintre acestea chiar au mai puțin de 1000 de cuvinte.

Informațiile prezentate ne permit acum să alegem lungimea postarii de blog în cunoștință de cauză 😊
Putem aproxima care este numărul ideal de cuvinte pentru articolul pe care dorim să-l creăm răspunzând la întrebările de la începutul acestei postări și facand corelațiile cu datele din studiile prezentate.

Însă, în afară de dimensiunile articolului, ar trebui să acordăm atenție și factorilor în funcție de care blogul nostru va fi evaluat de Google. Printre aceștia enumerăm:

  • Prezentarea de informații concrete, utile și cu adevărat valoroase pentru cititor;
  • Aprofundarea subiectul cât mai bine posibil, evitarea superficialității;
  • Pregatirea unei structuri bune a articolului;
  • Folosirea cuvintelor cheie optime pentru scopurile urmărite;
  • Completarea adecvată a meta titlului și a unei descrieri convingătoare;
  • Utilizarea H-urilor pentru a marca în mod corespunzător titlurile și subtitlurile;
  • După postarea online, obținerea de cât mai multe backlink-uri de la surse relevante;

Din ce în ce mai multe companii pun accentul pe traficul organic generat de postările de calitate pe blogul companiei. Prin urmare, articolele bine structurate și optimizate sunt, și vor rămâne în continuare, cea mai populară formă de conținut online produsă.

Însă, tocmai din acest motiv nu este nici acum, și nu va fi nici în continuare ușor să creăm postări care să se califice bine în motoarele de căutare.

Cantitatea de postări de calitate și bine optimizate, este tot mai mare iar standardele sunt tot mai ridicate. Fiecare detaliu contează și poate face diferența între un articol pe care nu îl va vedea nimeni niciodată, și unul care se va clasa printre primele poziții în SERP (Search Engine Result Page) - Pagina cu rezultate a motoarelor de căutare.