Articole SEO

află ce sunt, la ce folosesc și cum să le creezi

Articolele SEO sunt elemente de bază ale marketingului online, fiind special create pentru a atrage o anumită audiență cu scopul de a conduce la acțiuni profitabile din partea acesteia.

cuvinte scrie pe un disc albastru

Ce este un articol SEO

Un articol SEO este acel material scris publicat online care oferă simultan următoarele două tipuri de rezultate:

 1. Pe de o parte se clasează foarte bine în paginile cu rezultate afișate de motoarele de căutare, ajungând astfel cu o mai mare ușurință în atenția publicului vizat;
 2. Pe de altă parte trezește interesul publicului cu privire la produsele și serviciile companiei, chiar și fără a le promova în mod explicit.

Pentru a ne lămuri cu privire la modul în care un articol SEO îndeplinește aceste funcționalități este necesar să înțelegem câteva elemente de bază despre ce sunt și cum funcționează motoarele de căutare, și bineînțeles la ce se referă noțiunea de SEO.

Ce sunt motoarele de căutare

Motoarele de căutare sunt acele sisteme informatice care efectuează căutari in mediul online și returnează, în funcție de anumiți parametrii, rezultatele obținute.

bara de cautare Google

Cel mai cunoscut motor de căutare este Google și cu toții suntem familiarizați cu utilizarea acestuia. De foarte multe ori atunci când dorim să aflăm ceva, pur și simplu căutăm pe Google. Asta înseamnă că trecem câteva cuvinte legate de subiectul care ne interesează în bara de căutare și ulterior să navigăm printre rezultatele afișate.

Cum funcționează motoarele de căutare

Într-o variantă mult simplificată și pe înțelesul tuturor, putem privi motoarele de căutare ca pe o echipă de roboței care parcurg, scanează și inventariază tot conținutul publicat pe internet.

Informațiile astfel adunate sunt organizate și structurate în funcție de diverși parametri într-o bază de date pe care o putem privi ca pe o biblioteca imensă.

Atunci când un utilizator caută ceva pe internet, motorul de căutare va accesa baza de date astfel creată. Din ea, în funcție de anumiți parametri, îi va afișa utilizatorului acele rezultate pe care le consideră cele mai potrivite pentru căutarea făcută.

Ce înseamnă articol SEO sau articol optimizat pentru motoarele de căutare

SEO este un acronim ce provine din expresia în engleză Search Engine Optimization, în traducere Optimizare pentru Motoarele de Căutare.

Expresia de Articol SEO sau articol optimizat pentru motoarele de căutare definește un articol creat și publicat online în așa fel încât să poată fi corespunzător scanat și inventariat de motoarele de căutare, pentru ca ulterior să fie afișat pe poziții bune în paginile cu răspunsuri oferite utilizatorilor care caută ceva pe internet.

La ce folosesc articolele SEO

Echipele de roboței despre care vorbeam anterior văd informația de pe internet mai altfel decât o vedem noi. Și ca să fie mai clar o să exemplific cu imagini care este diferența:

Noi vedem o pagina de blog astfel: cu text, titluri, subtitluri, imagini, coloane si linkuri.

poza pagina web

Însă, aceiași pagină este văzută de roboțeii motoarelor de căutare ca o înșiruire de informații, mai exact așa:

poza sursa pagina web

Prin urmare, avem nevoie de articole optimizate SEO pentru că acestea sunt create și publicate online în așa fel încât furnizează roboțeilor care le scaneaza și inventariază, toți parametri de care aceștia au nevoie pentru a identifica și clasifica corespunzator informația prezentată.

Dacă scriem și publicăm online un articol extraordinar de interesant, bine documentat și structurat, însă fără să îl optimizăm pentru motoarele de căutare, este posibil ca nimeni să NU îl citeasca niciodată.

Motivul?
 • Motoarele de căutare nu pot identifica corespunzător informația prezentată, prin urmare nu îl vor include în paginile cu rezultatele afișate pentru căutarile facute de utilizatori.

Cum creezi articole SEO

Atunci când ne referim la articole SEO, termenul de creare este mai adecvat decat cel de scriere. Și asta pentru că optimizarea pentru motoarele de căutare presupune câteva lucruri care nu au neapărat legatură cu scrierea textului.

Altfel spus, să creezi articole SEO înseamnă să scrii pentru cititori și în același timp să optimizezi pentru motoarele de căutare.

O precizare foarte importantă: Optimizarea pentru motoarele de căutare nu afectează negativ calitatea articolului publicat, ci dimpotrivă. De altfel, aceasta este chiar una dintre cerințele SEO. Materialul publicat trebuie să ofere un conținut valoros, relevant și consistent, care sa asigure cititorilor o experientă cât mai bună.

Ce înseamnă să scrii articole SEO

Să scrii articole SEO înseamnă să parcurgi un proces care constă în câteva etape, iar numărul acestora poate diferi în funcție de modul de organizare al fiecărui scriitor, dar și în funcție de responsabilitațile asumate.

De exemplu scriitorul poate fi, sau nu, responsabil de alegerea subiectului pe care va scrie articolul. La fel se întamplă și în cazul cuvintelor cheie sau a tipului de articol care trebuie creat.
În anumite situații mai pot apărea etape suplimentare față de cele menționate aici. De exemplu poate că înainte de a redacta articolul, scriitorul trebuie să creeze o structură a acestuia sau poate chiar o ciornă pe care să o prezinte clientului pentru aprobare.

Prin urmare, țineți cont de faptul că etapele de mai jos reprezintă linii generale de lucru și pot fi adaptate în funcție de situația specifică a fiecăruia dintre noi.

1. Analizează și selectează tema pe care dorești să o abordezi

Tema sau subiectul pe care dorești să scrii articolul trebuie analizat din două puncte de vedere și anume:

 • Dacă scrii pentru blogul de business atunci asigură-te ca are legatură cu domeniul de activitate al companiei. Motoarele de căutare nu vor aprecia pozitiv articolele postate pe blogul afacerii al căror subiect nu are nicio legătură aceasta. Pot considera că nu deții autoritatea necesară pentru a dezbate respectiva temă.
 • Fii sigur că subiectul despre care scrii este de interes atât pentru cititori cât și pentru potențialii clienți pe care ii vizează afacerea respectivă.

Foarte important de retinut: în ambele situații poți analiza daca pe acel subiect poți crea un articol care să devină o postare de blog evergreen. Acestea sunt unele dintre cele mai avantajoase tipuri de postări, indiferent daca blogul este unul personal sau scrii pentru blogul afacerii.

2. Analizează și selectează cuvintele cheie optime

Sunt mai mulți parametri după care se face selecția cuvintelor cheie optime pentru articolele de blog. Intenția utilizatorului este unul dintre cei mai importanți parametri de care trebuie să ții cont, dar nu sunt de neglijat nici dificultatea cuvantului cheie sau lungimea acestuia.

Atat modul în care articolul se va comporta în mediul online, cât și rezultatele pe care le vei obține de pe urma lui, vor fi influențate de alegerile făcute în privința cuvintelor cheie.

3. Stabilește ce tip de articol vei crea

În funcție de tema aleasă și cuvintele cheie selectate, este posibil să se potrivească un anumit tip de articol mai bine decât un altul. Câteva dintre variantele din care poți alege sunt: articole de tip listă, ghiduri de tip “Cum să…”, infografice, povestiri, articole în care faci comparații sau în care explici detaliat anumite lucruri.

În funcție de tipul articolului pe care alegi să îl scrii, te vei putea orienta și asupra numărului ideal de cuvinte pentru respectiva postare. Sunt apreciate atât de cititori cât și de motoarele de căutare articolele mai lungi, care dezbat cu simț de răspundere subiectul abordat. Însă nu exagera niciodată în această privință. Scrie exact atât cât este necesar, fără să te lungești inutil cu vorba, pentru că riști să plictisești cititorul iar acest lucru va fi remarcat și de motoarele de căutare.

4. Schițează structura articolului

O structură a articolului bine pusă la punct te va ajuta să scrii mult mai ușor, sa fii mai coerent și să te asiguri că atingi toate sub-punctele pe care ți le-ai propus. În plus, acest lucru te va ajuta să nu deviezi de la subiect și în același timp să nu uiți vreun sub-punct demn de menționat.

5. Scrie articolul

Atunci când te apuci de scris trebuie sa ai în vedere în primul rând cititorii. Lor te adresezi. Te vei ocupa mai târziu de editarea textului și de optimizarea pentru motoarele de căutare.

Atunci când scrii, pur și simplu scrie și atât.

Și, gândindu-ne la experiența cititorului, iată care sunt câteva dintre elementele care te vor ajuta să scrii un text pe care aceștia să-l parcurgă cu ușurință:

 • Abordează un limbaj familiar cititorilor vizați. Indiferent care este tema aleasă, exprimă-te simplu și pe înțelesul tuturor. Dacă există termeni de specialitate care trebuie incluși în text, atunci încearcă sa îi explici cât mai clar pentru oricine.
 • Folosește propoziții clare și paragrafe scurte. Un bloc mare de text poate deveni plictisitor sau greu de urmărit. Acolo unde ai posibilitatea, introdu imagini care să mai “aerisească textul”
 • Delimitează clar secțiunile articolului cu subtitluri care să ajute atât cititorii cât și motoarele de căutare să identifice despre ce vorbești în fiecare segment. Vor urmări cu usurință desfașurarea subiectului prezentat.
 • Marchează cuvintele și expresiile importante pentru cititor cu Bold. În acest fel vor fi mai ușor de remarcat și reținut.
 • Crează continut unic. Chiar dacă subiectul ales a mai fost dezbatut, și cel mai probabil a mai fost, poți alege să prezinți lucrurile dintr-o perspectiva nouă și într-o manieră personală.
 • Acolo unde este cazul, pune linkuri către site-urile de unde ai preluat informația. Este foarte important să se vadă ca te-ai documentat bine și ca nu ai inventat anumite lucruri doar de dragul de a scrie ceva interesant. De exemplu, în cazul datelor preluate din statistici sau studii este chiar foarte indicat să faci acest aspect.
 • Și revin asupra unui factor foarte important: scrie atât cât trebuie pentru subiectul dezbătut. Să nu fie nici prea mult pentru că va plictisi cititorul, dar nici prea puțin pentru că atunci înseamnă că nu îi va furniza acestuia toate detaliile necesare, prin urmare va trebui să caute în altă parte.

După ce ai terminat de scris articolul editează-l și corectează-l. Asigură-te că nu lași să ajungă online erori gramaticale sau de tastare. Nu este nici o tragedie dacă se întâmplă, dar este de preferat să le eviți pe cât posibil.

6. Optimizează articolul pentru motoarele de căutare

Acum este momentul să optimizezi articolul pentru motoarele de căutare, adica să creezi articolul SEO.

Menționez că și elementele recomandate în secțiunea anterioară au o influență benefică asupra optimizării articolului. Asta tocmai prin prisma faptului că oferind cititorului o experientă plăcută îți asiguri “o bilă albă” din punct de vedere SEO.

Următoarele recomandări țin mai mult de punerea online a articolului și este posibil ca scriitorul de articole să NU se ocupe de acest lucru. Cu atât mai mult în această situație când altcineva pune articolul online, este indicat să furnizezi acelei persoane informațiile enumerate mai jos pentru că sunt absolut necesare pentru optimizarea SEO.

Elementul <title>

Acesta indică atât cititorilor cât și motoarelor de căutare care este subiectul paginii. Foarte important este sa creați câte un astfel de titlu pentru fiecare articol în parte, pentru că fiecare trebuie sa fie unic. Mai mult decat atât, acest element trebuie să legatură cu subiectul dezbătut în articol.

De exemplu pentru articolul “Articole pentru blogul afacerii. Cum se scriu articolele pentru blogul de business?” în care este vorba despre cum să scrii articole pentru blogul afacerii care să fie mereu relevante și utile pentru potențialii clienți, am pus ca <title>:

<title>Articole pentru blogul afacerii - Mariana Holoștenco <title>

Prin urmare, cititorul îl va vedea pe Google afișat astfel:

poza pagina web

Iar atunci când pagina este deschisă, acest titlu apare și sus în tab, precum și ca detaliu dacă trecem cu mouse-ul peste acesta:

poza pagina web
Elementul <meta name="description">

Acesta oferă atât cititorilor cât și motoarelor de căutare un rezumat al subiectului abordat în articol. Se pot trece aici doar o propoziție -două, sau chiar un scurt parafraf. Și acest element trebuie să fie unicat.

Google poate alege uneori să folosească această meta-descriere pentru a o afișa pe pagina cu rezultatele cautărilor. Însă nu este o regulă, la fel de bine poate alege să afișeze o altă secțiune care i se pare mai relevantă din textul paginii.

De exemplu pentru articolul Blogul de business, ce este și cum îți influențează afacerea am pus ca meta-descriere:

<meta name="description" content="Blogul de business vă ajută să obțineți pe termen lung și fără investiții suplimentare, trafic și potențiali clienți pentru afacere.">

Pe Google apare însă prima propoziție din articol, și nu descrierea trecută în secțiunea <meta name="description">.

poza pagina web

Selectează corespunzător textul pe care pui link

Atunci când pui linkuri către alte articole din blog sau pagini din website-ul companiei, selectează pentru acestea o porțiune de text care descrie corespunzător trimiterea pe care o faci. Evită să scrii ceva de genul “vezi detalii aici”, pentru că aceasta exprimare nu este de ajutor nici cititorului și nici motoarelor de căutare.

De exemplu în articolul “Lungimea postării de blog - Care este numărul ideal de cuvinte pentru un articol?” am vrut să fac trimitere către articolul “Blogul de business, ce este și cum îți influențează afacerea” pentru ca cititorul să înțeleagă la ce tip de blog fac referire. Prin urmare, pentru aceasta am selectat și pus linkul exact pe expresia “blogului de business”.

poza pagina web

În acest fel, atât cititorul cât și motoarele de căutare vor ști de la bun început unde vor ajunge. Știind în ce privință va găsi informații pe pagina respectivă, cititorul poate alege dacă dorește sau nu să o acceseze.

Optimizează adecvat imaginile pe care le incluzi în articol

Imaginile din articol trebuie sa fie și ele optimizate astfel încât motoarele să le poată înțelege. Pentru asta trebuie să includă elementul <img> sau <picture> precum și atributul <alt>. Acesta din urmă este o descriere care se va afișa și în cazul în care, din diverse motive, imaginea nu este vizibilă sau nu poate fi afișată.

poza pagina web

De exemplu pentru imaginea de mai sus am inclus pentru atributul textul "cubulețe colorate cu litere pe ele formând cuvântul blog"

<img class="max-width-img"
alt="cubulete colorate cu litere pe ele formand cuvântul blog"
title="blog optimizat"
data-type="image_tag">

Descrierea inclusă trebuie sa fie scurtă dar în același timp foarte descriptivă pentru ceea ce prezintă. Evitați descrieri de genul “imagine 1” sau “poză articol”.

Ca să înțelegem mai bine importanța acestui lucru, să ne gândim ca sunt persoane nevăzătoare care folosesc programe speciale pentru a naviga pe internet. Aceste programe citesc cu voce tare toate informațiile afisate pe o pagină. Atunci când va ajunge la o imagine, programul va citi descrierea acesteia, astfel încât utilizatorul să înțeleagă despre ce este vorba și să aibă o experiență cât mai placută.

În concluzie

Dacă vrei sa scrii articole de înaltă calitate trebuie să fii conștient de la bun început că va trebui să fii dispus să faci toate eforturile necesare și să aloci timpul de care este nevoie pentru asta.
Sunt mulți parametri de care trebuie sa ții cont și multe detalii la care să fii atent, dar articolul obținut îti va aduce rezultate pe masură.