Optimizare Blog pentru Google

Blog SEO = On-page SEO + Off-page SEO

Un Blog SEO este un instrument foarte puternic de marketing. Prin optimizările On-page și Off-page, blogul SEO crește vizibilitatea companiei în mediul online și direcționează cititorii către produsele sau serviciile oferite transformându-i în clienți.

seo for blogs scris pe lemn

Ce este un blog SEO

Un Blog SEO este acel blog asupra căruia s-a aplicat atât optimizarea On-page, adica internă, cât și optimizarea Off-page, adică externă. Aceasta este “formula magică” pentru un blog de succes în mediul online.
În general blogul afacerii este acea secțiune a unui website prin care se publică în mediul online materiale informative, întotdeauna în legătură cu subiectul, produsele sau serviciile oferite de companie.

Însă, dacă nu ar fi optimizat SEO, este posibil ca nimeni să nu vadă respectivele informații. Se poate întâmpla astfel pentru că în mod obișnuit oamenii găsesc un site web prin utilizarea unui motor de căutare. Adică, ori de câte ori cautăm ceva pe internet, scriem de fapt câteva cuvinte în Google iar acesta ne afișează pagini cu rezultate pe care le consideră potrivite cu ce am căutat. Dacă blogul nostru nu este optimizat pentru motoarele de căutare (SEO) atunci acestea nu vor înțelege corespunzător informația prezentată și nu îl va include printre rezultatele afișate.

Prin urmare, optimizarea SEO este absolut necesară. Atât On-site SEO cât și Off-site SEO, vor ajuta site-ul și implicit blogul, să se claseze cât mai bine în răspunsurile relevante pentru căutări. Acest lucru ne va aduce în mod organic (fără reclame plătite) în atenția publicului.

Ce înseamnă să optimizezi un blog pentru SEO

Optimizarea SEO a unui blog presupune efectuarea unor setări și modificări în anumite secțiuni, cu scopul de a-l face să performeze cât mai bine posibil în mediul online, cu precădere în rezultatele căutărilor organice.

Cel mai important lucru de avut în vedere în această privință este faptul că toate aceste optimizări sunt facute cu scopul de a îmbunătăți experiența utilizatorilor.

Și din acest punct de vedere, să ținem cont de faptul că Google și celelalte motoarele de căutare sunt tot utilizatori ai internetului.
Acestea, într-o primă fază accesează, scanează și inventariază toate website-urile disponibile pe internet. Ulterior, în urma căutarilor facute de oameni, returnează ca răspuns pagini cu rezultatele pe care le consideră ca fiind cele mai potrivite pentru căutarea facută.

Informații suplimentare

În afară de bine-cunoscutul Google, mai sunt și alte motoare de căutare printre care: Bing - fost ”msn Search”, Yahoo Search, AOL, DuckDuckGo, Yandex, Baidu.

Prin urmare, blogul SEO va ajuta motoarele de căutare să-i înțeleagă mai bine conținutul, astfel încât să-l poată prezenta și celorlalți utilizatori pentru a-i ajuta să-l descopere.

Cum optimizezi un blog pentru SEO

Nu există secrete ascunse cu privire la optimizarea SEO a unui blog pentru a se clasa mai bine în paginile SERP.

Explicație pentru SERP:

De fiecare dată când căutam ceva în motoarele de căutare, acestea returnează mai multe pagini cu răspunsuri posibile. Acele pagini se numesc SERP.

Denumirea este un acronim format din expresia în limba engleză Search Engine Results Pages, în traducere însemnând paginile cu rezultate ale motoarelor de căutare.

Dimpotrivă chiar, avem posibilitatea să ne folosim de anumite ingrediente și să aplicăm câteva bune practici recomandate chiar de Google. Cu ajutorul acestora motoarele de căutare vor putea să acceseze cu o mai mare ușurință blogul nostru și acesta va fi indexat și înțeles corespunzător.
Prin urmare, va avea mai multe șanse să se califice pe poziții tot mai bune ca răspuns pentru căutarile făcute de utilizatori pe internet.

Câteva dintre elementele de bază care pot ajuta motoarele de căutare să înțeleagă blogul astfel încât la rândul lor să ajute potențialii clienți să îl găsească sunt următoarele:

Crează pagini bine structurate și include toate informațiile necesare

  • O postare cu un amalgam de informații din mai multe domenii incluse pe o singură pagină, va face imposibil pentru Google sa identifice pentru ce căutare este relevant articolul respectiv.
  • De asemenea, motoarele de căutare pot prezenta la rîndul lor celorlalți utilizatori doar informațiile pe care le au la dispoziție. Daca tu omiți să publici ceva, atunci nici motorul de căutare nu va cunoaște acel detaliu și prin urmare nu va apărea nicăieri.

Folosește predominant text

Acesta este tipul de conținut pe care motoarele de căutare îl ințeleg cel mai bine. Chiar și atunci când includem în postările de pe blog imagini sau filmulețe, acestea vor trebui sa aibă descrieri clare, făcute cu text.

Ține blogul la zi

Evită să prezinți intensiv brazii de Crăciun în toiul verii, sau moda de primăvară la începutul toamnei. În același timp asigură-te că articolele ce includ date sau evenimente care nu mai sunt de actualitate, nu apar în prim-plan.

Obține recomandări

Acest lucru nu e chiar atît de ușor de facut precum pare, însă este foarte important. Atunci când alte website-uri de încredere menționează website-ul tău și pun link către blogul tau, motoarele de căutare vor considera acest lucru ca pe un semn de încredere și autoritate.

Aceste recomandări generale pot fi împărțite în două tipuri de optimizări și anume:

  1. On-page SEO, (sau On-site SEO) adică optimizarea internă a blogului
  2. Off-page SEO (sau Off-site SEO) adica optimizarea externă a blogului

În continuare vom vedea în ce constă fiecare dintre ele și ce avem de făcut ca să le aplicăm asupra blogului nostru.

On-page SEO - ce înseamnă și de ce este important

On-page SEO include optimizări aduse paginii în ansamblul ei. Asta înseamnă că acestea vor fi făcute atât asupra conținutului pe care îl văd utilizatorii cand accesează pagina, cât și asupra codului HTML.

Explicație pentru HTML:

Acronimul HTML este creat din expresia în engleză Hyper Text Markup Language, și este un limbaj de editare cu ajutorul căruia se pot afișa date într-un website.

Un exemplu în linii mari ar fi secțiunea de HTML:

<html>
<head>
<title>Blogul de business - Mariana Holoștenco</title>
</head>
<body>
<h1>Blogul de business</h1>
<h2>ce este și cum îți influențează afacerea</h2>
<p>
Blogul de business este unul dintre cele mai puternice instrumente de marketing pentru orice companie. Prin intermediul acestuia se îmbunătățește vizibilitatea și se crește brandul afacerii în mediul online.
</p>
</body>
</html>

care va afișa:

desen cu sectiuni html small

Scopul optimizării On-page este să ajutăm motoarele de cautare să

  • descopere și să acceseze cu ușurință pagina,
  • să înțeleagă clar conținutul și
  • să o inventarieze corespunzător

pentru ca ulterior sa o afișeze ca răspuns la căutarile facute de utilizatori.

Există mai multe posibilități de a atrage potențialii clienți pe website-ul companiei, însă traficul adus de motoarele de căutare este cel mai stabil și consistent.

Acest lucru este susținut și de statistici :

  • 68% dintre experiențele online încep cu un motor de căutare
  • 53,3% din tot traficul site-ului provine din căutare organică
  • SEO generează cu 1000% mai mult trafic decât rețelele sociale organice

Prin urmare, avem nevoie de un blog optimizat SEO pentru a atrage de pe Google traficul pe care îl țintim, atât cantitativ cât și calitativ. Este cea mai importantă sursă de vizitatori pe care îi putem transforma în potențiali clienți și ulterior în clienți plătitori.

Și merită să reținem și faptul că putem obține toate acestea cu investitii minime. De altfel 56% dintre agenții de marketing care folosesc blogging-ul spun că este eficient iar 10% dintre acestia declară că generează cel mai mare ROI (randament al investiției).

Cum faci optimizarea On-page pentru un blog

Structurează paginile website-ului și implicit ale blogului

Un mod de structurare și prezentare cat mai bine organizat va ajuta atât motoarele de căutare cât și pe ceilalți utilizatori să navigheze cu ușurintă pe website și prin blog. Acest lucru îmbunătățește remarcabil experianța utilizatorului.

exemplu structurare pagini de blog

De pe pagina de blog prezentată în imaginea de mai sus, cititorul își poate da seama foarte repede unde anume de află pe website, ce alte secțiuni sunt disponibile și de asemea poate naviga cu ușurință printre toate paginile disponibile.

Crează o adresa URL optimă pentru fiecare pagină

Asta înseamnă că trebuie sa fie scurtă însă în același timp să descrie bine pagina căreia îi este atribuită. Dacă este posibil, vom include în URL și cuvântul cheie pentru care optimizăm articolul.

pagina blog cu adresa url subliniata
De exemplu pentru Articole SEO - află ce sunt, la ce folosesc și cum să le creezi am creat adresa URL
https://www.marianaholostenco.ro/blog/articole-seo.
Include cuvântul cheie, este scurtă și la obiect, și în același timp îți poți face o idee despre ce va fi vorba in articol.

Folosește elemente <title> de calitate

Acest element va apărea în bara de sus (vezi săgeata portocalie de pe imaginea anterioară) și tocmai de aceea trebuie să fie scurt, descriptiv și unicat. Fiecare pagină va trebui sa aibă propriul ei <title> care să fie creat în mod optim.

Foloseste eticheta <meta> "description"

Aceasta este un rezumat pe care Google îl va afișa in paginile cu rezultatele cautarilor. De exemplu pentru articolul “Articole pentru blogul afacerii - Cum se scriu articolele pentru blogul de business?” am pus:

<meta name="description" content="Strategii și etape în scrierea de articole bine documentate, structurate și optimizate pentru blogul afacerii, care să genereze rezultate pe termen lung">

Așa cum se vede în imaginea de mai jos, exact această descriere este afișată și de Google în pagina SERP

afisare in google a meta descrierii

Un lucru demn de precizat este însă faptul că nu de fiecare dată Google va alege să afișeze meta descrierea setată de noi. Uneori poate alege o altă secțiune din text, dacă aceea i se pare mai potrivită.

Așa se întâmplă în cazul articolului “Cuvintele cheie din marketingul online pe înțelesul tuturor” pentru care am setat:

<meta name="description" content="Explicații pe înțelesul tuturor pentru Cuvintele cheie din marketingul online, din punct de vedere al utilizatorului, al blogger-ului și al motoarelor de cautare">
afisare google descriere diferita de meta

Însă, după cum se vede în imagine, Google a ales să afișeze o propoziție care apare în interiorul articolului.

Optimizează conținutul pe care îl publici

Toate materialele pe care le postezi pe pagina de blog pot fi optimizate pentru motoarele de căutare, indiferent ca este vorba despre text, imagini, filmulețe.

Iată o listă cu câteva articole pe care le-am scris și care te pot ajuta cu informații despre cum să scrii articole pentru blogul de business optimizate SEO, bine structurate și mereu de actualitate.

Să reținem că o caracteristică de bază a conținutului publicat trebuie să fie calitatea foarte bună a acestuia. Un ghid eficient în acest sens sunt cele câteva seturi de întrebări publicate chiar de Google pentru a atrage atenția asupra anumitor caracteristici legate de:

  • Conținut și calitate
  • Expertiză
  • Prezentare și producție
  • Comparații
card intrebari de continut si calitate
card intrebari de expertiza
card intrebari de prezentare si productie
card intrebari comparative

Off-page SEO - ce este și ce presupune

Motoarele de căutare se folosesc de o multitudine de semnale pentru a clasifica conținutul publicat online.

  • Pe de o parte este studiat website-ul/blogul și informația conținută de acesta.
  • Pe de altă parte sunt analizați mai mulți parametri externi prin intermediul cărora descoperă dacă este o sursă de încredere, cu expertiză și autoritate în respectivul domeniu de activitate.

Off-page SEO presupune tocmai construirea și întărirea acestor parametri externi care pot confirma și susține valoarea website-ului în mediul online.

Cum optimizezi Off-page un blog

Câteva dintre activitățile de bază pentru optimizarea Off-page sau externă sunt:

  • Obținerea de cât mai multe linkuri de la alte site-uri
  • Întărirea brandului companiei în mediul online
  • Creșterea numărului de distribuiri ale postărilor pe site-urile de social media
  • Creșterea interacționărilor online cu potențialii clienți

Unele dintre acestea se vor întâmpla prin simplu fapt că publici continut valoros. Articolele informative și captivante vor face ca alte site-uri să creeze linkuri către postările tale. În mod similar, dacă unui cititor îi va plăcea un anumit articol de blog, îl va distribui pe canalele de socializare. Prin urmare, se remarcă din nou importanța extraordinară pe care o au postările de calitate pe care le faceți pe blogul companiei.

Modalități de a obține backlinkuri

Însă backlinkurile mai pot fi obținute și prin acțiuni special întreprinse în acest sens. De exemplu:

  • Postați articole cu date statistice interesante și de mare actualitate pe care cât mai mulți oameni să-și dorească să le distribuie, sau să facă referire la ele în postările lor;
  • Contactează alte site-uri cu propunerea de a scrie un articol în calitate de invitat pentru blogul lor, cu link către pagina ta de autor;
  • Verifică pe alte site-uri linkurile externe care nu mai funcționează sau nu mai sunt de actualitate, și propune înlocuirea acestora cu un link catre articolul pe care îl ai pe acea temă;
  • Scrie și publică comunicate de presă pentru a ajunge în atenția altor publicații majore;
  • Fii activ pe forumuri de specialitate, oferă răspunsuri și exemplifică cu materialele publicate pe blog;
  • Acceptă să dai interviuri către alte publicații online;
  • Crează si postaează elemente grafice, imagini sau grafice pe care să le poată distribui și alte website-uri, bineînțeles cu specificarea sursei.

Elemente importante ale backlinkurilor

În privința backlinkurilor trebuie să avem în vedere printre altele și următoarele elemente:

  • Numărul dar și calitatea acestora. Nu o să ne ajute foarte mult să avem o mulțime de backlinkuri dacă acestea vin de la website-uri de o calitate îndoielnică.
  • Linkurile sa fie do-follow, adica “cu urmărire”, pentru că acelea conferă încrederea pe care încercăm să o demonstrăm motoarelor de căutare.
  • Textul pe care sunt puse linkurile să fie cel optim, să evitam linkurile puse pe expresii de genul “vezi aici”.

Optimizarea Off-site (sau off-page) este mai dificil de facut și necesită mai mult timp decât optimzarea On-site (internă). Însă, atunci când rezultatul este o clasare foarte bună în Google, cu siguranță putem considera că merită investiția de timp și efort.

On-page SEO și Off-page SEO merg mână în mână, iar pentru un Blog SEO avem nevoie de ambele în aceiași măsură.

Prin urmare…
Spor la optimizat!